İtalya'daki bir köy otizmli ve hiperaktivite bozukluğu olan kişilerin plajlara gitmesine izin verdi

Yetkililer uzun süre kapalı alanda kalmanın rahatsızlıkları bulunan kişiler için travmatik olabileceğini söylüyor

Yetkililer uzun süre evde kalmanın bu kişiler açısından travmatik olabileceğini belirtiyor (ANSA)

Bir İtalyan köyü otizmi ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan kişilerin koronavirüs tecridi sırasında sahile gitmesine izin verdi.

Söz konusu uygulama özellikle İtalya'nın güneyindeki Salve komününde özellikle de evde kalma talimatı karşısında zorluk çekebilecek kişilere yardımcı olmayı amaçlıyor.

Salve Komünü yaptığı açıklamada, “Evde kalma ve sadece tamamen gerekli nedenlerle dışarı çıkma zorunluluğu herkes için zor ama özellikle de rahatsızlıkları olanlar için zor. Onlar için evde uzun süre kapalı kalmak kendine zarar veren davranışlara yol açabilecek gerçekten travmatik bir deneyim olma riski taşıyor” ifadelerini kullandı.

Bu tip sağlık sorunları olan kişiler, Kovid-19 nedeniyle ülke genelinde uygulanan tecrit sırasında halka kapalı olan İyonya Denizi'ndeki Puglia'da bulunan bir dizi plaja artık gidebilir.

Yetkililer virüsün yayılmasıyla mücadele etmek için İtalya'daki insanlara, örneğin işe gitmek veya yiyecek almak gibi zorunlu sebepler olmadıkça evde kalmalarını söylüyor.

Otizmi ve zihinsel sorunlar yaşayanlar ulusal yasalara göre evlerinin yakınında kaldıkları sürece sağlık sorunları nedeniyle dışarı çıkabilir.

 

 

Bununla birlikte Salve bu durumdaki kişilerin bu alanın dışına çıkmasına izin vermeye karar verdi, böylece bir akraba veya bir refakatçi eşlik ettiği sürece denize gidebilirler.

İtalyan haber ajansına göre, kendisinin de otistik bir oğlu olan belediye başkanı tecrit sırasında otizmli kişilerin bulunduğu aileler için “hayat büyük ölçüde değişti” ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Francesco Villanova ANSA'ya verdiği demeçte, “Şimdi en azından oğlum kum ve deniz arasında, sevdiği yerde oynayabilir” diye konuştu.

İtalya salgınla savaşı sürerken bir aydan uzun süredir tecrit altında; tüm kamusal toplantılar yasaklandı ve hareket kısıtlamaları getirildi.

Bugüne kadar ülkede yaklaşık 190 bin kişiye virüs bulaştı.

Resmi verilere göre koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı cuma günü 25 bin 500 civarındaydı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU