Trump'ın önerisi, dezenfektan üreticisine açıklama yaptırdı: Hiçbir koşulda insan vücuduna uygulamayın

Ünlü markalar Dettol ve Lysol, Donald Trump'ın dezenfektan tedavisine dair yorumlarını yazılı bir açıklamayla eleştirdi

Danışmanları, Trump'ın sözlerini böyle takip etti (Reuters)

Donald Trump'ın dezenfektanların hastalığı zayıflatmak için kullanılabileceğine ilişkin iddialarının ardından, Birleşik Krallık ve ABD'de en çok bilinen markalardan Dettol ve Lysol, ürettikleri temizlik ürünlerinin "hiçbir koşulda" koronavirüs tedavisi olarak kullanılmaması gerektiğine dair uyarılarda bulunulan bir açıklama yayımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı, dezenfektanın şırıngayla vücuda zerk edilmesinin koronavirüsle mücadeleye yardımcı olup olmayacağını “kontrol etmenin ilginç olacağını” öne sürdükten sonra kınanmıştı.

Beyaz Saray'daki son basın toplantısı sırasında ABD Başkanı Trump, araştırmacıların dezenfektanların Kovid-19 üzerindeki etkilerine baktıklarını söylemişti.

Başkan "Dezenfektanın yalnızca bir dakika içinde virüsü yere yıktığını görüyorum. Bir dakikada. Ve böyle bir şey yapabileceğimiz bir yol var mı; vücudun içine bir enjeksiyon veya bir temizlik gibi?" diye sormaya başladığında bilimsel danışmanı ve koronavirüsle mücadele koordinatörü Dr. Deborah Birx, afallamış gibi görünüyordu.

Dettol ve Lysol'un Britanyalı sahibi Reckitt Benckiser (RB) Cuma günü ev temizlik malzemelerinin ve dezenfektanların “yanlış kullanımından” caydırmak için benzeri görülmemiş bir açıklama yayımladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Son spekülasyonların ve sosyal medya hareketliliğinin ardından RB'ye (Lysol ve Dettol'un üreticisi) dezenfektanların dahili olarak uygulanmasının araştırılmasının veya koronavirüs (SARS-CoV-2) tedavisi olarak kullanılmasının uygun olup olmayacağı sorulmuştur.
Sağlık ve hijyen ürünlerinde küresel bir lider olarak dezenfektan ürünlerimizin hiçbir koşulda insan vücuduna uygulanmaması gerektiği konusunda net olmalıyız.

RB'nin açıklaması tüm ürünlerinin yalnızca amaçlandığı gibi ve kullanım kılavuzlarına göre kullanılması gerektiğini de belirtti.

Açıklamada aynı zamanda “Önde gelen halk sağlığı uzmanlarının önerdiği doğru ve güncel bilgileri tüketicilere sağlama sorumluluğuna sahibiz” ifadeleri kullanıldı.

Trump'ın yorumlarına cevaben, İç Güvenlik Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Birimi'nden William Bryan sağlık görevlilerinin böyle bir tedaviyi göz önünde bulundurmadığını söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU