15. yaşını dolduran YouTube'da şimdiye dek en çok izlenen 10 video

YouTube'un ilk videosu 23 Nisan 2005'te yüklenmişti

YouTube'a yüklenen ilk video "Me at the zoo" henüz 100 milyon izlenmeye ulaşamadı (Reuters)

YouTube, ilk videosu "Me at the zoo"nun (Hayvanat bahçesinde ben) 15 yıl önce yüklenmesinden bu yana uzun bir yol katederek haberler, eğlenceli videolar, müzik ve diğer çeşitli kültürel olaylar için bir kaynağa dönüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

YouTube'un üç kurucusunun amacı, müzik paylaşmak için bir site yapmak olmayabilir. Fakat son 15 yılında sosyal medya platformu müzik videolarının fırlatma rampası haline geldi, ki bu videolar sitenin şu anki en çok görüntülenenlerinin çoğunluğunu oluşturuyor.

Son 15 yılda bir milyarlık görüntülenme hedefine ulaşan çok sayıda video bulunuyor ama sadece bir avucu üç milyara ulaşma ve bu sayıyı geçme başarısını elde etti.

Gangnam Style'dan Baby Shark Dance'e kadar işte Youtube'un gelmiş geçmiş en çok görüntülenen 10 videosu.

10. Katy Perry - Roar (3,05 milyar görüntülenme)

Perry, Roar'ı 10 Ağustos 2013'te Prism albümünün parçası olarak çıkardı. Piyasaya sürüldükten sonra parça, ABD'nin Hot 100 listesinde bir numaraya çıkan sekizinci Perry şarkısı oldu.

Şarkının orman temalı klibi yayımlandıktan iki yıl sonra Temmuz 2015'te, YouTube'da bir milyar görüntülemeye ulaşan Roar, Perry'yi iki klibi birden bu kilometre taşını aşan ilk sanatçı yaptı.

9. Maroon 5 - Sugar (3,17 milyar görüntülenme)

Sugar, 13 Ocak 2015'te tekli olarak piyasaya sürüldü. Hot 100 listesinde ilk sıraya hiç ulaşamamasına rağmen (sadece iki numaraya gelmeyi başardı) yalnızca 4 yıldan biraz fazla bir sürede YouTube'ta 3 milyar tıka ulaştı.

8. Justin Bieber - Sorry (3,27 milyar görüntülenme)

Bieber'ın dördüncü stüdyo albümü Purpose'un parçası olarak 22 Ekim 2015'te yayımlanan Sorry şarkısıyla listede olması şaşırtıcı değil.

Şarkı çıkınca, Bieber'ın memleketi Kanada ve ABD de dahil olmak üzere 13 ülkenin listesinde en üst sıraya yerleşti.

7. PSY- Gangnam Style (3,58 milyar görüntülenme)

Gangnam Style 15 Temmuz 2012'de yayımlandığında kültürel bir fenomen haline geldi ve akabinde 1 milyardan fazla izlenen ilk YouTube videosu oldu.

Videonun bu başarıya yayımlandıktan sonraki 6 ay içinde ulaştığı göz önüne alındığında, 8 yıl sonra ilk 10'daki yerini korumayı başarması hiç garip değil.

6. Mark Ronson - Uptown Funk ft Bruno Mars (3,82 milyar görüntülenme)

10 Kasım 2014'te yayımlanan Uptown Funk, Hot 100 listesinde 14 hafta boyunca zirvede kaldı ve Birleşik Krallık'ta kendi rekorunu üç kez kırması da dahil birçok yayın rekoru kırdı.

5. Masha and the Bear - "Recipe for Disaster" (4,26 milyar görüntülenme)

"Recipe for Disaster" (Felaketin Tarifi) Rus çocuk dizisi Masha and the Bear'ın (Maşa ile Koca Ayı) bir bölümü ve listenin müzikle ilgili olmayan tek maddesi.

CGI'la yapılan dizi, pek çok bölümün milyonlarca kez izlendiği YouTube'da son derece popüler.

4. Wiz Khalifa - See You Again ft Charlie Puth (4,51 milyar görüntülenme)

10 Mart 2015'te çıkan See You Again, YouTube'daki 2 milyar görüntülenme hedefini aşan ikinci video oldu ve 4 milyardan fazla izlenen yalnızca 5 videodan biri.

Video 2017'de Gangnam Style'ı geçtikten sonra, 10 Temmuz'la 4 Ağustos tarihleri arasında YouTube'un en çok izlenen videosu olmuştu.

Şarkı kendi başına da popülerdi fakat Hızlı ve Öfkeli serisindeki Furious 7 filminde Paul Walker'a adanan parça olması da, yüksek sayıdaki izlenme sayısını açıklayan sebeplerden biri olmalı.

3. Ed Sheeran - Shape of You (4,73 milyar görüntülenme)

Shape of You, piyasaya sürüldükten hemen sonra popüler hale geldi ve Hot 100 dahil 34 ülkenin şarkı listesinde bir numaraya ulaştı. Daha sonra 2017'nin en iyi performans gösteren şarkısı haline geldi, iki milyar ve üç milyar görüntülenme sayılarına en hızlı ulaşan ikinci YouTube videosu oldu.

2. Pinkfong - Baby Shark Dance (5,15 milyar görüntülenme)

The Baby Shark Dance (Bebek Köpekbalığı Dansı) bir müzik videosu olarak kabul edilebilir ama listedeki benzerlerinden hem animasyon olmasıyla, hem de çocuklar için yapılmasıyla farklılaşıyor.

Eğitici videoyu çocuklara yönelik, birlikte söylenen şarkı ve dans videoları yapan Kore merkezli YouTube kanalı Pinkfong yarattı ve video 2018'de viral olunca muazzam bir şöhrete ulaştı.

Videonun çeşitlemeleri de milyonlarca kez görüntülendi.

1. Luis Fonsi - Despacito ft Daddy Yankee (6,72 milyar görüntülenme)

YouTube'da en çok görüntülenen video, Porto Rikolu sanatçılar Luis Fonsi ve Daddy Yankee'nin 2017 hit parçası Despacito'dan başkası değil.

Neredeyse tamamen İspanyolca olan şarkı, ilginç bir şekilde YouTube'un 4 milyar, 5 milyar ve 6 milyardan fazla görüntülenmeye ulaşan ilk videosu oldu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU