Koronavirüse ‘imtihan’ diyen şarkıcı Abduh, hasta kalarak ölmeyi tercih ediyor

Görünüşe göre, dünya sakinlerinin tâbi olduğu karantina, 70’lerindeki sanatçı için de farklı değil

Suudi sanatçı Muhammed Abduh (Twitter)

Tunus'un ilk Cumhurbaşkanı Habib Burgiba tarafından ‘tüm Arapların sanatçısı’ olarak adlandırılan Suudi sanatçı Muhammed Abduh, sağlığı yerindeyken ölmek yerine hasta ölmeyi tercih edeceğini dile getiriyor. Zirâ insanların “Dün sapasağlam yanımızdaydı, bugün ise hayatını kaybetti” demesini istemiyor. Yeni tip koronavirüsün insanların ‘imanını test eden bir imtihan’ olduğunu düşünen Abduh, bu sözleri son zamanda yapılan bir röportajında salgınının neden olduğu stresin hafifletilmesi için bir tavsiye olarak sunuyor.

Mısır’daki Al Aoula TV kanalına Skype üzerinden konuk olan Abduh, “Karantina günlerimi koronavirüsle ilgili daha fazla bir şey duymak istemediğim için haber kanalların uzakta, sinema kanallarını takip ederek geçiriyorum” diyor.

‘Laubali şarkı’

Kanalın Attessia programına konuşan Abduh, kariyeri ve ülkesindeki din adamlarından aldığı acı tepkilerden bahsederken din adamlarının iki tip olduğunu belirtiyor. Bir kısmının doğru ilmi temsil ettiğini, diğer kısmın ise başka hedeflerin peşinde koştuğunu söylüyor. Güvendiği din adamlarının 1967 öncesinde, kendisi gibi ‘laubali şarkı’ yasağını tanımayanların döneminde kaldığını da ekliyor. Bu tarih sonrasındaki din adamlarının ise ‘laubali’ kelimesini fetva dağarcıklarından çıkararak tüm şarkıları bu yasağa dahil ettiklerine, bu durumdan rahatsız olduğuna değiniyor.

Eğlence Otoritesi

Ancak bu durum uzun sürmedi. Nitekim ülke nihayet katı fetvalarla savaşmaya başlayarak bir Eğlence Otoritesi kurdu. Böylece ülke, konserlere ev sahipliği yapmaya başladı. Abduh ise bu gelişmelerden çok memnun olduğunu ifade ediyor.

Görünüşe göre, dünya sakinlerinin tâbi olduğu karantina, 70’lerindeki sanatçı için de farklı değil. Evde zaman geçirmeyi tercih ettiğini söyleyen Abduh, kendisine Suudi Arabistanlıların eşikten adımını atmayanlara verdiği ‘beytuti’ nitelemesini yakıştırıyor.

Hayatı ve kariyerine de değinen Abduh, kendisi küçükken babasından ayrılan annesinin hem onun hem de küçük kız kardeşinin maddi manevi yükünü sırtlaması nedeniyle eğitimine devam edemediğini anlatıyor. Ancak bu boşluğu daha sonra sanatı ve kariyeriyle doldurduğunu söylüyor.

Koronavirüs testi

Kendisinden koronavirüs salgını hakkında tavsiye bulunması istendiğinde ise şu kelimelere başvuruyor:

“Refah içerisinde geçirdiğimiz günlerin kıymetini anlamak için hayatın acı tarafını ve sıkıntıları da tatmamız gerekiyor. Dünya Savaşı’nda milyonlarca insanın öldüğünü unutmamalıyız. Ancak korkudan uzak durmamız gerekiyor. Nitekim MERS 4 sene önce yok edilmiş, yalnızda 4 bin kişinin ölümüne neden olmuştu.”

Medyanın insanları rahatlatmasının önemli bir husus olduğunu söyleyen Abduh, “koronavirüs krizinin insanların imanını test eden bir imtihan olduğunun göz önünde bulundurulması gerektiğini” vurguluyor.

Abdu, röportajını “Rabbim kapına iman dolu bir kalple geldim, günahlarıma kefaret kıl” sözleriyle noktalıyor.

1949’da ed-Darb eyaletinde doğan sanatçı Muhammed Abduh, hem ülkesinin hem de Arap dünyasının meşhur şarkıcılarından sayılıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

independentarabia.com/node/113326

DAHA FAZLA HABER OKU