Dünya sosyal mesafenin ölçüsünü nasıl belirliyor: Sibirya'da "bir küçük ayı", Montana'da "4 alabalık"

BBC, insanların aralarında "bir Hugh Pym" kadar mesafe bırakmasını öneriyor

Dünyanın farklı bölgelerinde farklı hayvanlar sosyal mesafeyi anlatabilmek için örnek olarak kullanıldı (Unsplash)

Koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmaya yardımcı olmak için evinizden dışarı çıktığınızda diğer insanlardan en az iki metre uzakta durma yönündeki sağlık tavsiyesini şu ana kadar mutlaka duymuşsunuzdur.

Fakat teoride yeterince basit görünse de, dünya genelinde pek çok kişi önerilen mesafenin neye benzediğini anlamakta güçlük çekiyor. Bu durum yetkilileri ve haber ajanslarını birtakım yaratıcı açıklamalar bulma konusunda teşvik etti.

BBC iki metrelik mesafe için yatak uzunluğundan iki alışveriş sepeti uzunluğuna kadar bir dizi örnek sunuyor.

BBC'nin sağlık editörü Hugh Pym de uygun biçimde iki metre boyunda ve güvenli mesafenin neye benzediğini göstermek için pek çok kez örnek olarak kullanıldı.

 

 

Bir bilgi tabelasında bölge sakinlerine "lütfen aranızda en az bir küçük ayı kadar mesafe bırakın" çağrısı yapılan Sibirya bir diğer popüler örneği teşkil ediyor.

Rusya'da bir başka yerde hayvan teması detaylandırıldı. Rusya'daki Kuzey Kutbu Ulusal Parkı, ziyaretçilere aralarında bir ayı, bir fok veya bir ren geyiği kadar mesafe bırakmaları tavsiyesinde bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Kanada'da, Yukon yönetimi bölge sakinlerinden "bir rengeyiği mesafesi uzakta durmalarını" söylerken, Vancouver'daki bir tabeladaysa iki metre "bir pumanın burnundan kuyruğunun ucuna kadar" şeklinde tarif edildi.

ABD'nin Montana eyaletinin balık, vahşi yaşam ve parklar departmanı, 4 alabalık, bir kaşık ağızlı mersin balığı ve bir balık oltası gibi bir dizi balık bazlı ölçü öneriyor.

Son olarak, Avustralya'da tavsiye edilen mesafe tahmin edilebileceği üzere yetişkin bir kanguru büyüklüğünde tasvir edildi.

Diğer insanlarla fiziksel mesafenin korunması, Kovid-19'a yakalanma ve hastalığın yayılma ihtimalini azalttığı için önem taşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "Biri öksürdüğünde veya hapşırdığında burnundan veya ağzından çıkan küçük sıvı damlacıklar virüs taşıyabilir" diyor.

Çok yakındaysanız ve öksüren kişi hastaysa, Kovid-19 virüsü içeren damlacıkları soluyabilirsiniz.

Virüsün yayılmasını yavaşlatma çabaları, salgın sırasında vaka sayılarındaki artışla sağlık hizmetlerinin aşırı yük altına girmesini engelleme açısından gerekli.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU