Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Tahliye operasyonlarıyla yurt dışından 33 bin vatandaşımızı getirdik

Salgın nedeniyle yurt dışındaki vatandaşların tahliye operasyonları hakkında bilgi veren Oktay, 73 ülkeden 26 bin başvurunun daha yapıldığını ifade etti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yurt dışındaki vatandaşların tahliye operasyonunun detayları hakkında açıklamalarda bulundu.

Yurt dışındaki Türklerin ramazanı ülkelerinde geçirebilmesi için şimdiye kadar 73 ülkeden 26 bine yakın vatandaşın başvuruda bulunduğunu belirten Oktay, bugüne kadar 33 bin kişinin ülkeye getirildiğini ifade etti.

Oktay konuya ilişkin şunları kaydetti:

Dolayısıyla bunu cumhurbaşkanımıza arz edince, özellikle önümüzde de ramazan ayı olunca, 'Şartlar ne olursa olsun vatandaşlarım ramazan ayını Türkiye'de geçirecek, ailelerinin yanında olacaklar. Ramazan Bayramı'nı da burada evlerinde, yuvalarında çocukları, aileleri ile geçirecekler. Bütün planlamanızı, programlarınızı, operasyonunuzu ona göre planlayın" talimatını verdi.

"Dönmek isteyen Türk işçilerinin yoğun talebi oldu"

Önceki tahliye işlemlerinde öğrencilerin, yerleşik olanlar dışında turist veya geçici olarak yurt dışında bulunanların ülkeye getirildiğini ifade eden Oktay, “"İkinci operasyon da yine aynı çerçevede, bu grupların içinde olup da dışarıda kalanlar, buna ilaveten Türkiye'deki Türk firmalarının veya farklı firmaların çalıştırdığı Türk işçilerinin, dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, onların geri dönmek istediği yoğun bir talep oldu” dedi.

Oktay, “Bu taleplerin tamamını topladık. Yerleşik olanların yine bulunduğu ülkelerde kalmasını ifade ettik" diye konuştu.

“Sayıları az olan vatandaşlarımıza ‘Siz orada kalın’ demedik”

Bazı ülkelerde az sayıda vatandaşın olmasına rağmen tahliyelerinin gerçekleştirildiğini bekirten Oktay, "Mesela 20 kişi olan, 15 kişi olan ülkeler var ama 'siz 15 kişisiniz, orada kalın.' demedik. Merkezi bir yer belirledik ve oralardan getirilecek şekilde 59 ülkeden uçuş planı yaptık. Yaklaşık 195 uçuş planı yapıldı” dedi.

Oktay ayrıca, Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen personelin yurt dışında ve içinde yolcuları muayene ettiklerini ifade etti.

"Vatandaşlarımız 73 ilimizde 87 yurdumuzda misafir ediliyor"

Oktay, vatandaşların kalacakları KYK yurtlarının planlanmasında ve ulaşımın sağlanmasında İçişleri Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ve valiliklerin başarılı bir çalışma yürüttüğünü dile getirerek, "Bir önceki ve şu an devam eden operasyonlara baktığımızda, vatandaşlarımız 73 ilimizde 87 yurdumuzda misafir ediliyor" dedi.

Yurtların, Bilim Kurulu'nun tavsiyelerine uygun şekilde karantina şartlarına göre Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlandığını belirten Oktay, aynı ortamı paylaşan bazı aileler dışında, her odada yalnızca bir kişinin misafir edildiğini aktardı.

"Çıkış ve girişler tamamen karantina şartları altında yapılıyor"

Yurt dışından getirilecek vatandaşların kalacakları şehir ve yurtların tahliye işleminden önce belirlendiğini belirten Oktay şunları kaydetti:

Vatandaşlarımız, yurtlarda dezenfeksiyonun, temizliğin yapıldığı, her türlü kişisel ihtiyaçların ve beslenme hizmetlerinin hazırlandığı, güvenlik hizmetlerinin ve sağlık şartlarının her şeyiyle hazır olduğu bir ortama geliyor. Oraya geldiğinde de direkt odasına alınıyor, alındıktan sonra 14 gün misafir ediliyor. Çıkış ve girişler tamamen karantina şartları altında yapılıyor.

"Bayrama kadar çok ciddi yol almayı ümit ediyoruz"

Oktay ülkedeki koronavirüs salgınıyla mücadelenin sürecine ilişkin, "İnşallah bayrama kadar bu virüsle mücadelede çok ciddi bir yol almış oluruz ki öyle ümit ediyoruz, tahmin ediyoruz. Dolayısıyla belki birçok şeyin de yeniden canlanabileceği bir ortamda, bayramda ikinci bir bayramı da yaşamış olurlar diye ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Kovid-19 ile mücadele sürecinde yurt içindeki ve dışındaki vatandaşlara seslenen Oktay, şunları kaydetti:

Türkiye'de şartlar ne olursa olsun devletiyle, milletiyle, cumhurbaşkanı ile birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu vardır. Dünyanın her tarafındaki vatandaşlarımız da bunu gördüler diye düşünüyoruz, bundan gurur duysunlar istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin vatandaşı olmak gerçekten bir ayrıcalıktır. İyi ki bu devletin, bu milletin, bu ülkenin bir üyesiyiz. Biz de gurur duyuyoruz.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU