İran Dışişleri Bakanı: Türkiye, İran ve Rusya yakında Suriye'deki durumu görüşecek

Şam'da gerçekleşen Zarif-Esad görüşmesinde, ikili ilişkilerin yanı sıra koronavirüs riskleri konusunda ortak çalışma konuları yer aldı

Görüşmede iki ismin de maske taktığı görüldü / Fotoğraf: SANA

Görüşmeye ilişkin İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Zarif, Esad'la yaptığı görüşme sırasında Türkiye, İran ve Rusya'nın yakın zamanda Suriye anayasa komitesi toplantısı ve İdlib'deki durumun ele alınacağı ‘Astana formatlı' görüşme planladıklarını söyledi.

Zarif'in bir gün önce Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ile telefon görüşmesi yaptığı ifade edilirken, görüşmede Esed'a Astana sürecinin garantörleri olan Türkiye, Rusya ve İran arasında en kısa zamanda görüşme organize edileceği konuşulduğu bildirildi.

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre Zarif-Esad ikili görüşmesinde "Suriye anayasa komitesinin yanı sıra İdlib'deki durumun" ele alındığı ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele konusunda ortak çalışma kararı alındığı aktarıldı.

esad-zarif-SANA-4.jpg
Fotoğraf: SANA

 

Açıklamada ayrıca, ‘Suriye Devlet Başkanı'nın ise (İran Devrim Muhafızlarının Kudüs Gücü komutanı) Kasım Süleymani'nin suikastından bahsettiği ve İranlı generalin Suriye'deki terörle mücadeledeki ‘vazgeçilmez rolünün' altını çizdiği belirtilerek "(Esad) ayrıca İran'ın aşırılık yanlıları ile mücadelede Suriye halkı ile yaptığı işbirliğini de takdirle karşıladı" denildi.

Zarif, Esad ve Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim ile görüşmek üzere bugün Şam'a gelmişti. Zarif'in ziyareti, İran-Suriye arasında bu yılki il resmi temas olarak kayıtlara geçti.

Zarif'in Şam'a son ziyareti geçtiğimiz yılın nisan ayında gerçekleşmişti.

 

Independent Türkçe, SANA

DAHA FAZLA HABER OKU