Gana’dan koronavirüsle mücadelede insansız çözüm: Testler havadan taşınacak

Batı Afrika ülkesi, daha hızlı test yapmak için insansız hava araçlarını kullanıyor

Gana’da güvenlik görevlileri de maske takıyor (Reuters)

Dünyanın en geniş drone dağıtım ağı Zipline, bugün yaptığı açıklamada Gana’nın büyük kentler dışındaki insanlara da koronavirüs testi yapabilmek için kendilerinin insansız hava araçlarını kullandığını duyurdu. 

Koronavirüs testlerini ilk kez 1 Nisan’da taşıyan şirket, şimdi de insansız hava araçlarıyla köy ve kasabalardaki binden fazla sağlık merkezine erişerek, buralardaki örnekleri başkent Akra ve Kumasi’deki laboratuvarlara taşıyacak.

ABD merkezli Zipline’ın kurucusu ve yöneticisi Keller Rinaudo, yayımladığı basın açıklamasında “Kovid-19 testi örneklerinin temassız drone teslimatıyla taşınması, hükümetin pandemiye daha hızlı müdahalede bulunarak hayat kurtarmasına izin verecek” ifadesini kullandı. 
 

zipline_drone_delivering_1_-14693.jpg
Zipline, Gana ve Ruanda’da geniş drone filosu işleterek sağlık hizmetlerine yardımcı oluyor (Zipline)


Ganalı yetkililer, 30 milyonu aşkın kişinin yaşadığı ülkede 68 bin örneğin alınarak teste gönderildiğini belirtti. 

Diğer yandan Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo, ülkenin en büyük iki kenti Akra ve Kumasi’yi de kapsayan koronavirüs yasaklarını kaldırdıklarını açıkladı. Ganalı lider, kararı açıklarken, artık daha iyi test yaptıklarını ve alınan önlemlerin fakirleri vurduğunu söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşyerlerinin sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyma şartıyla açıldığı ülkenin lideri Akufo-Addo, yurttaşlarına gittikleri her yerde maske takmaları çağrısında bulundı. 

Üç hafta süren kısmı karantinadan vazgeçilse de, ülkenin sınırı ve okullar kapalı kalacak. Çok sayıda kişinin bir araya gelmesi de hala yasak.

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nin derlediği verilere göre, Gana’da bin 42 kayıtlı vaka bulunurken, yalnızca 9 kişinin ölüm sebebi koronavirüs olarak kaydedildi. 

Independent Türkçe, Reuters, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU