İran, tartışmalı koronavirüs cihazından sonra şimdi de uzak mesafe uçabilen İHA tanıtacağını duyurdu

İran Ordusu Hava Kuvvetleri Koordinatör Yardımcısı General Hadiyan, ordunun yakında zamanda uzun mesafe uçan İHA’yı tanıtacağını söyledi

İran, tartışmalı koronavirüs cihazından sonra şimdi de uzak mesafe uçabilen İHA tanıtacağını duyurdu / Fotoğraf: Mehrnews

İran Ordusu Hava Kuvvetleri Koordinatör Yardımcısı General Mehdi Hadiyan, Mehrnews’e yaptığı açıklamada, hava kuvvetlerinin uzak mesafe uçabilen insansız hava aracı (İHA) konusunda çalışmalar yaptığını söyledi. 

Yapılan çalışmaların yakın zamanda tatbikat ve özel münasebetlerde tanıtılacağını aktaran Hadiyan, İran Hava Kuvvetleri'nin güçlü bir İHA filosuna sahip olduğunu ileri sürdü.

İran Devrim Muhafızlarının tanıttığı Kovid-19 cihazı tartışma yarattı

İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, önceki gün bomba dedektörünü koronavirüsle (Kovid-19) mücadele aracı diye tanıtmıştı.

Selami, cihazın 100 metreden koronavirüsü 5 saniye içinde tespit ettiğini iddia etmişti.

 

Kovid-19 ile mücadele cihazı
Koronavirüsle mücadele cihazı / Fotoğraf: Twitter

 

İran Fizik Derneği: Cihaz bilimden uzak

Ancak İran Fizik Derneği, tanıtılan ve yeni tip koronavirüsten enfekte olmuş alanı uzak mesafeden 5 saniye içinde tespit edebildiği iddia edilen cihazın "bilimden uzak" ve “bilim kurgu hikayesi” olarak nitelendirmişti.

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur ise cihazın bakanlık tarafından onaylanmadığını belirtmişti. 

Cihaz yeni değil

Sosyal medyada, cihazın mucidi olduğu belirtilen kişinin geçen yıllarda da maden ve kaçak petrol aramalarında benzer bir cihazı kullandığını gösteren görüntüler paylaşılmıştı. 

Aynı teknikle çalıştığı öne sürülen cihazın İran'da kilometrelerce uzaktan maden ve 300 metre uzaktan kaçak petrol aramada kullanıldığına ilişkin görüntüler dikkati çekmişti.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU