Fed: Koronavirüsten sonra ABD ekonomisinin "tam gücüne" tekrar kavuşması iki yıl alabilir

Ülke pandeminin etkilerinden kurtulurken ekonominin yakın gelecekte "düşük performans göstermesi" bekleniyor

Trump, koronavirüs tecritinin bitmesinin ardından ABD ekonomisi için "büyük bir sıçrama" öngörüyor (AP)

Koronavirüs pandemisi sırasında piyasaları dengede tutmak için, ekonomiye milyarlarca dolar enjekte etmenin de aralarında bulunduğu benzeri görülmemiş hamlelerin ardından, ABD Merkez Bankası (Fed) salgının etkisinin ölçeğinin "bilinmediğini" ve telafisinin birkaç yıl sürebileceğini söylüyor.

Donald Trump, ABD ekonomisini "yeniden açmaya" ve Amerikalıları tekrar işe dönmeye çağırdı ve tüketici harcamalarının ve piyasanın "normale" dönmesinin virüsün sınırlanmasına bağlı olacağı yönündeki Fed uyarısına rağmen, eyaletlere işlerini her zamanki gibi sürdürmelerine izin verecek kılavuz ilkeler tebliğ etti.

New York Fed Başkanı John Williams perşembe günü New York Ekonomi Kulübü'ne yaptığı açıklamalarda "Ekonominin insanlar işlerine geri döndükçe sıçrayacağını gördüğüm kısımları kesinlikle var" dedi.

Ne var ki ABD ekonomisinin "tam güce" tekrar kavuşmasının iki yıl kadar sürebileceğini de söyleyen Williams, "İlk önce vaka sayılarının durağan bir noktaya geldiğini ve azalmaya başladığını gördüğümüzden emin olmalıyız, sonra kademeli olarak normale dönmeyi düşünebiliriz" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mart ayında, salgından sonraki büyük darbeyi ekonominin absorbe etmesinin ardından, ABD'nin merkez bankası faiz oranlarını neredeyse sıfıra kadar indirdi. Fakat teşviklere rağmen, vadeli hisse senedi yatırımları düşmeye devam etti.

Son birkaç hafta içinde işletmelerin kapanması ve işlerin kaybedilmesini müteakiben, 22 milyondan fazla Amerikalı işsizlik maaşı başvurusunda bulundu.

Pandemiden kaynaklanan ekonomik gerilemeyle mücadele etmek için hazırlanan bir dizi program sırasında, devletin mortgage destekli menkul kıymetlerini 200 milyar dolar (yaklaşık 1,4 trilyon TL) daha artırmasına ek olarak, ABD Hazine tahvillerine en az 500 milyar dolar (yaklaşık 3,5 trilyon TL) daha yatıran Fed, daha uzun vadeli borçların maliyetinin düşürülmesini ve zorlanan konut piyasasının desteklenmesini hedefliyor.

Fed geçen ay yaptığı bir açıklamada "Koronavirüs salgını pek çok ülkede toplumlara zarar verdi ve ekonomik etkinliklere engel oldu... Federal Rezerv hane halklarına ve işletmelere kredi akışını desteklemek için tüm araçlarını kullanmaya hazırdır" ifadelerini kullanmıştı.

Williams perşembe günü "Mevcut durumu bağlama oturtmak gerekirse tarihimizin herhangi bir döneminden daha fazla parayla, daha fazla açık piyasa işlemi yürütüyoruz" diye konuştu.

New York Fed Başkanı "ekonominin yaşamlarımızda daha önce tecrübe etmediğimiz şekillerde sıkıntı altında olduğunu" vurguladı ve ekonominin yakın gelecekte "düşük performans göstereceğini" öngördü.

Ekonomik tahminleri hakkında herhangi bir ayrıntı vermeyi reddetse de, darbeyi yumuşatmak için bankalara pompalanan milyarlarca doların Kongre'deki mali yardım çabalarıyla eşgüdümlü yürütülmesi gerektiğini belirtti. Fed ve ABD Hazine Bakanlığı toplamda 6 trilyon dolar (yaklaşık 42 trilyon TL) tutarında kredi vermeyi planlıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU