Hindistan'da koronavirüs hastanesinin Hinduları ve Müslümanları farklı koğuşlara koyarak ayrımcılık yaptığı iddia edildi

ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu, belirtilen ayrımın "Hindistan'daki Müslümanların süregelen damgalanmasını artırmaktan başka bir işe yaramayacağını" ifade ediyor

Hindistan'da bir sağlık çalışanı, Gucerat eyaletinin Ahmedabad kentinde tecrit sırasında bir kadının ateşini ölçüyor (AP)

ABD Kongresi'ne bağlı bir komisyon, Hindistan'da koronavirüs hastalarına bakan bir hastanede Hindularla Müslümanların ayrı yerlere konduğuna dair haberlerden "kaygı duyduklarını" açıkladı.

Indian Express adlı ulusal gazetenin haberine göre, Gucerat eyaletinde yer alan Ahmedabad Devlet Hastanesi'nde teyitli ve şüpheli Kovid-19 hastalarına ayrılan koğuşlar, hastaların dini inançlarına göre belirlendi.

Haberde, hastanenin başhekimi Dr. Gunvant H. Rathod'un şunları söylediği belirtildi:

(Hindistan'da) hasta servisleri genelde erkek ve kadın olarak ayrılır. Ancak burada Hindu ve Müslüman hastalar için ayrı koğuşlar belirledik.

Dr. Rathod'ın hastaların neden ayrıldığına ilişkin soruya bunun "hükümet kararı" olduğu cevabını verdiği aktarıldı. Gucerat eyaleti yetkilileriyse daha sonra bu iddiayı reddetti.

Gucerat yakın bir tarihte dini topluluklar arası gerilimlere sahne olmuştu. Narendra Modi'nin eyalet başbakanı olduğu 2002'de Hindistan modern tarihinin en kanlı dini isyanlarından bazıları Gucerat'ta gerçekleşmişti. Din temelli çatışmalar şubat ayında da yaşanmış ancak olaylar aynı dönemde başkent Yeni Delhi'de yaşanan Müslüman karşıtı şiddetin gölgesinde kalmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı eyaletlerde nispeten yüksek koronavirüs vakalarının İslami bir misyoner grubun düzenlediği tek bir konferansa bağlanmasıyla birlikte Hindistan'da Kovid-19 salgını da topluluklar arası gerilimin alevlendirilmesinde kullanılmaya başlandı.

ABD Kongresi tarafından atanan uzmanların oluşturduğu iki partili bir kurul olan Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu (USCIRF), Twitter hesabı üzerinden çarşamba günü yaptığı paylaşımda, "Hindu ve Müslüman hastaların Gucerat'taki hastenede farklı koğuşlarda tutulduğuna ilişkin haberlerden kaygı duyduklarını" açıkladı.

Komisyon, "bu tür eylemlerin Hindistan'daki Müslümanların süregelen damgalanmasını artırmaktan ve Kovid-19'u Müslümanların yaydığına dair gerçek dışı söylentileri körüklemekten başka bir işe yaramayacağını" belirtti.

USCIRF, Hindistan hakkında duyduğu kaygılara ilk kez dikkati çekmiyor. Komisyon, bu yılki Yeni Delhi isyanları sırasında "inanç farkı gözetmeksizin vatandaşlarının korunmasını ve fiziki güvenliğini" sağlayamayan Modi hükümetine karşı eleştirilerini dile getirmişti.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anurag Srivastava ise basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Komisyon, Hindistan'daki dini özgürlüklere yönelik amirane yorumu yetmezmiş gibi şimdi de bu ülkede Kovid-19 salgınıyla mücadelede takip edilen mesleki tıbbi protokollere dair yanlış haberler yayıyor.

Komisyon, pandemiyle mücadele yönündeki ulusal hedefimize dini bir yön katmaktan ve daha büyük çabalara olan dikkati dağıtmaktan vazgeçmelidir. Gucerat yönetiminin açıklığa kavuşturduğu üzere devlet hastanelerinde din temelli hiçbir ayrım yapılmamaktadır.
 


Eyalet yönetimince yapılan açıklamadaysa "devlet hastanelerinde din temelli hiçbir ayrım yapılmadığı" ifade edilerek, hastaların "belirtiler, vakanın ciddiyeti ve benzeri durumlar dikkate alınarak, doktorların önerileri doğrultusunda" tedavi edildiği kaydedildi.

İlk haberin uluslararası düzeyde dikkat çekmesi üzerine Başhekim Rathod da kendi açıklamasını yayımlayarak "sözlerinin yanlış aktarıldığını" öne sürdü:

Hastalar din temelli ayrılmıyor... Bu haberler benim adıma yanlış ve temelsizdir, kınıyorum.

Haberinde yerel yönetim yetkililerinin ayrım konusunu "soruşturacaklarını" söylediğine de yer veren Indian Express gazetesiyse, Dr. Rathod'un sözlerinin "doğru biçimde alıntılandığını" belirterek haberinin arkasında durduklarını ifade etti. Indian Express, Hindistan'ın en saygın ve çok okunan günlük ulusal gazeteleri arasında yer alıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU