Rusya, Trump'ın solunum cihazı göndermeye dair "nazik teklifini" kabul edeceğini söyledi

Rusya gerekli olduğu takdirde nazik teklifi kesinlikle kabul edecek

İki ülke arasında daha önce de ABD'nin kendi yaptırımlarını ihlal eden nitelikte bir tıbbi cihaz sevkıyatı gerçekleştirildiği belirtildi (Reuters)

Rusya, ABD Başkanı Donald Trump'ın koronavirüsle mücadeleye yardımcı olmak için ülkeye solunum cihazı gönderme teklifini "kesinlikle kabul edeceğini" söyledi.

Çarşamba günü yapılan basın toplantısında Trump, Rusya'ya yardım için solunum cihazları göndermeyi planladığını belirtmişti.

Trump, "Rusya'nın solunum cihazlarına ihtiyacı olacağını düşünüyorum. Moskova'da zor anlar yaşıyorlar. Onlara yardım edeceğiz" dedi.

Associated Press'e göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü perşembe günü, "Gerekli olduğu takdirde Rusya teklifi kesinlikle kabul edecek" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu, koronavirüs pandemisi esnasında ülkeler arasındaki ilk tıbbi ekipman alışverişi olmayacak.

Rus haber kuruluşu RBC bu ay ABD'nin, solunum cihazı ve diğer kişisel koruyucu ekipmanlar satın alarak Rusya'ya karşı uyguladığı kendi yaptırımlarını ihlal etmiş olabileceğini bildirdi.

Görüntüler, ABD'nin yaptırım uyguladığı şirketlerden Rus teknoloji firması KRET'ye ait solunum cihazlarının New York'ta indirilişini ortaya çıkardı.

RBC'ye konuşan ABD Hazine Bakanlığı'nın eski kıdemli yaptırım danışmanı Brian O'Toole, yaptırım uygulanan kurumlara belirli ihtiyaçlar için izin veren kurallar olduğunu açıkladı.

O'Toole, "(ABD Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi), yaptırım uygulanan kurumları içeren bir işlem için her zaman dahili özel izin çıkarabilir" dedi.

Ama Trump yönetimi herhangi bir izin vermemiş olabilir.

O'Toole, olayın "yine de resmi bir yaptırım ihlali olarak görülmesi" gerektiğini söyleyerek devam etti.

Moskova, tıbbi ekipman sevkıyatını "insani yardım" diye nitelendirse de Washington sevkıyatın yarısını ödediğini onayladı.

Rusya'da 27 bin 938 koronavirüs vakası bulunuyor ve 232 kişi hayatını kaybetti.

Trump, ABD'nin tedarik sıkıntısı çeken İtalya, İspanya ve Fransa'ya da yardım göndereceğini söyledi.

Hamle, ABD'nin kendisinin de solunum cihazı sıkıntısı çektiği günlerde geldi. Hastaneler, yetersizlik durumunda solunum cihazlarını nasıl paylaşacaklarına dair politikalar geliştirmek zorunda kaldı. Bu muhtemelen bazı hastalar için ölüm kalım kararı olabilir.

Olası makine sıkıntısı beklentisiyle ABD Gıda ve İlaç İdaresi, genelde uyku apnesini tedavi etmekte kullanılan CPAP ve BiPAP makinelerinin son çare solunum cihazları olarak kullanılmasına onay verdi. Kıtlığın telafi edilmesini sağlamak için Ford, Tesla ve General Motors fabrikalarında solunum cihazı üretmeye başladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU