“Koronavirüsü yok etme fırsatını yakalayan” Yeni Zelanda’da önlemlerin hafifletilmesi tartışılıyor

Diğer yandan, Başbakan Ardern ülkedeki yöneticilerin maaşlarının bir kısmını bağışlayacağını açıkladı

Yeni Zelanda ve Avustralya, seyahat yasaklarını sürdürüyor (AFP)

Yaklaşık 5 milyon kişinin yaşadığı Yeni Zelanda’nın koronavirüse karşı ülke çapında aldığı önlemleri gelecek hafta hafifletmesi bekleniyor. Ancak 20 Nisan’a kadar bu konudaki kararını netleştirmesi gereken Başbakan Jacinda Ardern, bugün herkesi uyararak, bunun normale dönüş anlamına gelmediğini vurguladı.

Üç hafta önce ilan edilen 4. seviye tecrit önlemlerine göre, Yeni Zelanda’nın sınırları kapatılırken, ülke içinde de bütün gerekli görülmeyen işler durdurulmuş ve ülke çapında sokağa çıkmama çağrısında bulunulmuştu. 

Önlemler koronavirüsle mücadelede başarı getirirken, ekonomide daralmaya neden olmuş; ülkedeki işsizlik oranı yüzde 4‘ten 26’ya çıkmıştı. 

Ardern bugün yaptığı konuşmada önlemlerin seviyesini bir kademe düşürseler dahi, bu kazanımların riske atılmaması gerektiğinin altını çizdi. “Hiçbir ülkenin başaramadığı bir şeyi yapmak için fırsatımız var: Virüsü yok etmek” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üçüncü seviyede seyahat yasaklarının sürdürülmesi; bar, restoran, alışveriş merkezi gibi yakın temas kurulan yerlerin ise kapalı kalmaya devam etmesi bekleniyor. Bazı okulların açılması ve az sayıda kişinin katılacağı cenaze ve düğün törenlerine izin verilmesi de gündemde. 

Ülkede kayıtlı koronavirüs vakası sayısının bin 400 civarında kalması ve yalnızca 9 kişinin ölmesi, Yeni Zelanda’nın salgınla mücadelede en başarılı ülkelerden biri olduğu algısına yol açtı. İyice azalan günlük yeni vaka sayıları, sıfıra doğru yaklaşıyor.

Başbakan Ardern, önceki gün de başta kendisi olmak üzere, üst düzey devlet görevlilerinin maaşlarının yüzde 20’sini 6 ay boyunca almayarak bağışlayacağını duyurmuştu. Ayrıca, Yeni Zelanda’da ekonomik durgunluğu azaltmak için 23 milyar dolarlık bir ekonomik paket açıklanmıştı.

AFP, Reuters, CBS

DAHA FAZLA HABER OKU