Güney Kore salgına rağmen sandığa akın etti: Koronavirüsle mücadele Moon'a zafer getirdi

Güney Kore’de koronavirüs nedeniyle sosyal mesafe tedbirleri altında yapılan son 30 yılın en yüksek katılımlı genel seçimini iktidardaki Demokratik Parti kazandı

Güney Kore, Kovid-19 pandemisi sırasında seçime giden ilk ülkelerden biri oldu (AFP)

Güney Kore'de Devlet Başkanı Moon Jae-in’in partisi Demokratik Parti ile müttefikleri, Ulusal Meclis’teki 300 sandalyenin 180’ini alarak seçimin galibi oldu.

Bu, ülkenin 1987’de demokrasiye geçişinden beri bir partinin aldığı en yüksek mutlak çoğunluk oranı olarak kayda geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ana muhalefetteki muhafazakar Birleşik Gelecek Partisi (UFP) ve uydusu Geleceğin Kore’si Partisi ise meclisteki sandalyelerin 103’ünü elde edebildi.

Muhafazakarlar son yıllarda başkent Seul’deki en ciddi oy kaybını yaşadı.

UFP lideri, eski başbakan Hwang Kyo-ahn, Seul'de Demokratik Parti'nin adayı Lee Nak-yeon'a karşı kaybetti. Hwang yenilgi sonrası UFP başkanlığından da istifa etti.

Diğer yandan eski Kuzey Koreli diplomat Thae Yong Ho, Seul'un zengin Gangnam bölgesinden UFP'nin adayı olarak meclise girmeyi başardı. Thae böylece Kuzey Kore'yi terk eden yetkililer arasında meclise doğrudsan seçilen ilk kişi oldu.

Ülke tarihindeki en yüksek seçim katılım oranı

Seçime katılım oranıysa yüzde 66,2 olarak açıklandı. Böylece son 28 yıldaki en yüksek katılımlı seçim gerçekleşti. Oyların 11,8 milyonu koronavirüs salgını nedeniyle erkenden geçici alanlarda ya da mektup yoluyla verilmişti.

Maske takan seçmenlerin oy merkezlerine girişte ateşi ölçüldü. Ellerini antiseptikle dezenfekte etmeleri istendi ayrıca oy kullanmadan önce plastik eldiven taktılar. Sosyal mesafe önlemleri gereği seçmenler birbirlerinden en az 1 metre uzakta durdular. 

Moon Jae-in için referandum anlamına geliyordu

Ülkenin Kovid-19'la mücadele ettiği dönemde yapılan seçim iki yıl daha görev başında kalacak Devlet Başkanı Moon Jae-in için bir referandum olarak görülüyordu.

Geçen sene kamuoyu desteği yüzde 30'lara kadar düşen Moon ekonomik yavaşlama, eski Adalet Bakanı Cho Kuk'u da içine alan siyasi skandal ve Kuzey Kore'ye yönelik politikasına gelen eleştiriler nedeniyle zor zamanlar yaşıyordu.

Ancak hükümetin yen tip koronavirüsle mücadelesinin halk tarafından başarılı bulunması bu dalgayı ters yöne çevirdi. Son anketlere göre Moon'a kamuoyu desteği yüzde 50'nin üzerine çıktı.

Moon yaptığı açıklamada halka "bir ulusal krizin üstesinden gelmeye çalışan hükümete güç verdikleri" için teşekkür etti.

Seçimin sonucu iktidar partisinin anayasa değişiklği dışında istediği kanunları diğer partilerin desteğini almadan, hızlıca meclisten geçirebileceği anlamına geliyor.

Güney Kore'de 10 binden fazla Kovid-29 vakası bildirildi, bu kişilerden 229'u hayatını kaybetti. Bu arada Güney Kore'de 4 gün üst üste 30'dan az Kovid-19 vakasının tespit edildiği açıklandı.

 

AFP, AP, Yonhap

DAHA FAZLA HABER OKU