Fransız dolandırıcı bakan maskesiyle 80 milyon euro vurgun yaptı, kurbanlar arasında İnan Kıraç da var

Örtülü operasyon için para isteyen dolandırıcı Kıraç'tan da 4,1 milyon euro almış

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian (solda) ve France 2 televizyonunun canlandırması (sağda)

Fransa’da bir dolandırıcı iş insanlarını, Vatikan Bankası’nı, ünlüleri Fransız Dışişleri Bakanı’nın kılığına girerek dolandırdı. Telaffuz edilen rakam tam 80 milyon euro. Dolandırılanlar arasında Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İnan Kıraç da var.

Dolandırıcılık hikayesi 2015’e uzanıyor. Hem Fransız hem de İsrail vatandaşı olan Gilbert Chikli, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın maskesini takarak hedefindeki isimleri görüntülü olarak aradı.
 


Chikli Dışişleri Bakanlığı makamı gibi dekore edilmiş odadan yaptığı görüşmede iş insanlarından, STK temsilcilerinden hatta din adamlarından bile para kopardı. Para isterken “Çok önemli bir Fransız gazeteci IŞİD’in elinde. Kurtarmak için yardımınıza ihtiyacımız var. Devletin teröristlere doğrudan ödeme yapması mümkün değil. Bu parayı Fransa devleti size daha sonra ödeyecek” dedi. Bu yolla kurbanlarından milyonlarca euro aldı.

Fransız basınında yer alan haberlere göre 80 milyon euro vurgun yapan Gilbert Chikli 2015’te 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak İsrail’e kaçan Chikli Fransa’ya iade edilmedi. Chikli 2017’de gittiği Ukrayna’da tutuklandıktan sonra Fransa’ya iade edildi ve cezaevine koyuldu.
 


İnan Kıraç 4,1 milyon euro kaptırmış

Devlet kanalı France 2 kanalı İnan Kıraç’ın 41 milyon euro dolandırıldığını iddia etti. Habertürk yazarı Fatih Altaylı bugünkü köşesinde bir dostu aracılığıyla İnan Kıraç’a ne kadar dolandırıldığını sormuş. Kıraç 41 milyon değil, 4,1 milyon euro para kaptırdığını söylemiş. Altaylı’nın yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

“Ben bu haberi izleyince açık söyleyeyim inanmadım. İnan Kıraç’ı tanıyan biri olarak böyle bir yöntemle 41 milyon avro dolandırılamayacağını düşündüm. Kıraç hayır işlerini sever, yardımseverdir ama 41 milyonu böyle bir kalemde kaptırmaz dedim kendi kendime. İnan Kıraç ile Galatasaray meselelerinden dolayı pek anlaşamadığımız için de bir ortak dostumuzu aradım. ‘İnan Abiye sorar mısın, Fransız televizyonunda çıkan haberden haberdar mı? Hakikaten 41 milyon avro kaptırmış mı?’. Dostumuz Kıraç’a sormuş. Haber yüzde 10 oranında doğru. Evet, İnan Kıraç Fransız Parsadan’ına para kaptırmış. Ama 41 milyon avro değil. 4.1 milyon avro. Yani Fransız televizyonu olayı 10 katı abartmış.”

 


Bakan maskesiyle 80 milyon euro vurgun

Fransız medyasına göre Chikli, Prens Aga Han Vakfı’ndan 19,9 milyon, İsviçreli bir vakıftan 800 bin euro, ünlü Château Margaux bağlarının sahibi Corinne Mentzelopoulos’tan 5,95 milyon para almış. Kurbanlar arasında adı açıklanmayan devlet başkanları, Bernard Arnault, Martin Bouygues gibi iş adamları, Vatikan Bankası, Kardinal Ricard, Bordeaux Başpiskoposu ve Brigitte Bardot da var.
 

DAHA FAZLA HABER OKU