Hava yolu şirketlerinin kaybı 300 milyar doları geçebilir

IATA, koronavirüs nedeniyle hava yolu şirketlerinin gelirlerinin düşeceğini, bu nedenle hükümetlerin acil likidite sağlaması gerektiğini belirtti

Fotoğraf: Reuters

Dünyayı saran yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası, çok sayıda ülkenin tedbir amaçlı dış hat uçuşlarını durdurmasıyla birlikte hava yolu taşımacılığı da her geçen gün zarar görmeye devam ediyor.

Merkezi Kanada'nın Montreal kentinde olan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), koronavirüs salgınının hava taşımacılığı sektörüne artan etkisinin değerlendirildiği bir açıklama yayınladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

IATA’nın Kovid-19 salgınının havacılık sektörüne etkisine ilişkin analizinin güncellendiğine yer verilen açıklamada, 24 Mart’taki son analizde üç ay süren ciddi seyahat kısıtlamalarının olduğu bir senaryoda havacılık gelirlerinde, geçen yıla göre yüzde 44 düşüşle 252 milyar dolar kayıp yaşanabileceğini öngörülürken, 24 Mart’tan bu yana salgının belirgin bir şekilde derinleştiğine ve hükümetler tarafından çeşitli kısıtlamaların getirildiğine vurgu yapılarak, gelirlerinin 2020’de geçen yıla göre yüzde 55 düşerek 314 milyar dolara ulaşabileceği belirtildi.

Açıklamada, küresel ekonominin resesyona doğru gitmesinden ve seyahat kısıtlamalarından dolayı, 2020’de  yolcu talebinin geçen yıla göre yüzde 48 azalmasının beklendiği ifade edildi.

Hükümetlere, krizden çıkabilmeleri için hava yolu şirketlerine 'acilen' likidite sağlama çağrısı yapılan açıklamada, aksi takdirde birçok şirketin haftalar içinde iflas açıklayabileceği uyarısı yapıldı.

IATA, Kovid-19 salgınına yönelik şubatta yaptığı ilk analizde hava yolu şirketlerinin gelirlerinin 29,3 milyar dolar düşeceğini açıklamıştı. Kriz derinleştikçe analizlerini güncelleyen birlik, 5 Mart’ta gelir kaybının 113 milyar dolara ve 24 Mart’taki son analizinde 2019’a göre yüzde 44 düşüşle 252 milyara çıkabileceğini duyurmuştu.

ABD Hazine Bakanlığı hava yolu şirketleriyle 'koronavirüs yardımında' anlaştı

ABD Hazine Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkileriyle mücadele kapsamında, ülkenin büyük hava yolu şirketlerinin mali yardımdan faydalanması için anlaşmaya varıldığını duyurdu.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin tarafından yapılan açıklamada, bazı büyük hava yolu şirketlerinin Maaş Destek Programı'na katılmak istediğine yönelik haberleri memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Hazine, daha küçük hava yolu şirketlerinin de başvurularını kısa sürede gözden geçirmek ve onaylamak için çalışıyor. Kargo ve yüklenici firmalar için daha fazla rehberlik çok yakında sağlanacaktır” dedi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU