Endonezya’da koronavirüs salgını sırasında halkı evde tutmak için "hayaletler" devriye geziyor

Koronavirüs kaynaklı ölümlerde Çin’den sonra Asya’da en çok kaybın yaşandığı ülkede, bazı topluluklar hastalıktan korunmak için kendilerince farklı usullere başvuruyor

Bazı gönüllüler, beyaz çarşaflara bürünmüş halde bankta oturarak halkı sokağa çıkmaktan uzak tutmaya çalışıyor (Reuters)

Endonezya’nın Cava Adası’nda bir köy, koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında bölge sakinlerini evde tutmak için ilginç bir yola başvuruyor.

Kepuh Köyü’nde halkın batıl inançlarından faydalanılarak üretilen çözümde, beyaz çarşaflara bürünmüş “hayalet” kılıklı kişilerin devriye gezerek insanları evden çıkmamaları konusunda caydırması amaçlanıyor.

Endonezya, Çin’den sonra Asya’da en fazla Kovid-19 ölümlerinin yaşandığı ülke haline gelince Kepuh Köyü gibi bazı topluluklar "hayaletler", tecrit ve hareket kısıtlaması gibi yöntemlerle kendi önlemlerini almaya karar verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Köyün gençlik grubu, insanları koronavirüs salgınından uzak tutmak ve sosyal mesafeyi korumak için bu sıradışı yola başvururken polisle işbirliği içinde hareket ediyor.

Reuters’a konuşan grup başkanı Anjar Pancaningtyas, “Pocong (beyaz kefenlere sarılmış hayalet) figürü ürkütücü olduğu için farklı olmak ve caydırıcı bir etki bırakmak istedik” dedi.

Endonezya’da kökeni çok eskilere dayanan bazı inanışlara göre “pocongların” ölmüş kişilerin ruhlarının bedenlerine hapsolmasını simgelediği düşünülüyor.

Ancak ne var ki uygulamanın başladığı sırada yöntem amaçlananın aksi bir etkiye yol açtı ve insanları evde tutmak yerine “hayaletleri” görmek isteyen bazı kişilerin merakını da çekti.

Bunun üzerinde stratejiyi geliştiren grup, köyde hayalet gibi giyinen gönüllülerin desteğiyle ani “pocong” devriyeleri yapmaya başladı.

Köy sakinlerinden Priyadi, “Bölge sakinleri Kovid-19’un yayılmasını durdurma konusunda hala bilinçli değil. Hayatlarına normal şekilde devam etmek istiyorlar, dolayısıyla evde kalma direktiflerine uymaları çok zor” diye konuştu.
 


Endonezya’da salgın nedeniyle bugüne dek 4 bin 557 kişi enfekte olurken, yaklaşık 400 kişi yaşamını yitirdi.

Meselenin ciddiyetine dikkati çeken Endonezya Üniversitesi’nden araştırmacılarsa, hareketliliği kısıtlamak için daha sert tedbirler alınmaması halinde mayıs itibarıyla enfekte kişi sayısının 1,5 milyonu bulabileceği ve 140 bin kişinin ölebileceği öngörüsünde bulunuyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU