Anket: Her iki kişiden biri gelirini kaybettiğini, her dört kişiden biri işten çıkarıldığını söylüyor

İstanbul Ekonomi Araştırma’nın 12 ilde yaptığı araştırmaya göre salgının ekonomiyi olumsuz etkilemesiyle bir yakınının işten çıkarıldığını söyleyenlerin oranı yüzde 25. Gelecekle ilgili en büyük endişe ise faturalar ve mutfak

Öğlen saatinde Eminönü meydanı/ Fotoğraf: Reuters

İstanbul Ekonomi Araştırma, Türkiye’de 38 binden fazla insana bulaşan ve 812 kişinin yaşamına mâl olan koronavirüs salgınının ekonomik etkileri hakkında gerçekleştirdikleri anketin sonuçlarını yayınladı. 

Hem tüketimi hem üretimi durduran krizin hane halkına etkilerinin araştırıldığı çalışmada katılımcılara iki soru soruldu: 

- Korona virüsün sebep olduğu ekonomik kriz nedeniyle, yakın aile üyeleriniz sayacağım durumlardan hangilerini yaşadılar?

- Korona virüsün sebep olduğu ekonomik kriz nedeniyle, önümüzdeki aylarda hangi harcamalarınızda zorlanacağınızı düşünüyorsunuz?


Birinci soruya verilen yanıtlardan yüzde 25,5 “işten çıkarılma” olduğunu, yüzde 26,4’ü yakınlarının ücretsiz izne çıkarıldığını, yüzde 23,8’i maaşlarında azaltılma olduğunu söyledi. 

“Çevremden kendi işi olanlar, işlerinden dolayı gelir kaybı yaşadı” diyenlerin oranı ise yüzde 45,4. 

Faturalar ve mutfak en büyük endişe 

12 ilde bin 537 kişi ile yapılan anket çalışmasının ikinci sorusuna verilen yanıtlara bakıldığında ise hanelerin, gelecek aylarda ödenmesinde en çok zorluk çekeceği şey yüzde 67,9 ile faturalar. 

Bunu yüzde 52,2 ile mutfak alışverişi, yüzde 36,6 ile kira ve yüzde 23,3  ile kıyafet alışverişi takip ediyor. 

İstanbul Ekonomi Araştırma’nı ifadelerine göre koronavirüsün reel sektör ve hane halkına etkisi uzun dönemde, finansal piyasalara etkisinden daha fazla görülecek. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU