Salgından en uzakta nöbet değişimi: Soyuz MS-16 dünyadan ayrıldı

2 kozmonot ve 1 astronot, Soyuz MS-16 ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru yola çıktı. Salgının başladığı tarihten önce istasyona giden 3 uzay insanı ise 17 Nisan’da Kovid-19 ile mücadele eden Dünya’ya dönecek

Salgından önce uzaya giden astrontlar 17 Nisan'da Dünya'ya dönecek / Fotoğraf: NASA

Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden 25 Eylül 2019’da fırlatılan Soyuz MS-15, kozmonot Oleg Skripoçka ile NASA astronotları Jessica Meir ve Andrew Morgan'ı Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürdü.

Uzay insanları istasyondaki 3 meslektaşları ile nöbet değişimi yaptı. Mavi gezegenin dışındaki 3 insan yaklaşık 6 ay sürecek görevlerini sürdürürken, 12 Aralık’ta Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs büyük bir salgına neden oldu. 1 buçuk milyon insana bulaşan virüs, 86 binin üzerinde ölüme neden oldu.

 

(Roscosmos Space Agenc.JPG
Fotoğraf: Roscosmos Uzay Ajansı

 

Dünyada bunlar yaşanırken salgından en uzakta çalışan 3 uzay insanın görev süreleri doldu. Nöbet değişimi için kozmonotlar Anatoliy İvanişin ve İvan Vagner ile ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) astronotu Christopher Cassidy, Soyuz MS-16 uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru yola çıktı.

 

afp.jpg
Üç uzay insanı salgından en uzakta görev yapacak / Fotoğraf: AFP

 

Yerel saatle 14.05'te Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatılan Soyuz, 6 saatte Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşacak.

25 Eylül 2019'da, yani salgın başlamadan önce uzaya giden kozmonot Oleg Skripoçka ile NASA astronotları Jessica Meir ve Andrew Morgan'ın Dünya'ya 17 Nisan'da dönmesi bekleniyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU