İzolasyon takip sistemi tanıtıldı… Karantina kurallarına uymayanlar için anında harekete geçilecek

Yeni geliştirilen sistemle, ev izolasyonunda bulunması gereken kişinin durumu takip edilecek, yasağa ihlal edenler emniyet birimlerine bildirilecek

Fotoğraf: AA

Türkiye, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgına karşı aldığı tedbirlere, "Pandemi İzolasyon Takip Projesi’ni" de ekledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın duyurduğu sistemle ilgili detayları Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı sosyal medya hesabından tanıttı.

Proje, kanuni yetki çerçevesinde gerekli izinler alınarak Sağlık Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı ve tüm GSM operatörlerinin iş birliğiyle uygulamaya alındı.

Proje kapsamında pozitif vakaların toplumun sağlığı için gerekli izolasyon kuralına uyup uymadıklarının takip edilerek salgının daha da yayılmasını önüne geçilmesi planlanıyor.

Uygulama nasıl çalışacak?

Koronavirüs riski nedeniyle evde izolasyon altında bulunması gereken kişiler evlerini terk ederse, telefonlarına uyarı mesajı gelecek.

Otomatik çağrı teknolojisi aracılığıyla bu kişilerle anında iletişime geçilecek ve kendilerinden izolasyon altında bulunmaları gereken yere dönmeleri istenecek.

Uyarıya riayet etmeyen ve ihlale devam edenlerin durumu ilgili emniyet birimleriyle paylaşılacak, gerekli idari önlem ve yaptırım uygulanması sağlanacak.

Yol kontrolü yapan emniyet ekipleri, kişinin bilgilerini sorgulayarak izolasyon ihlali yapıp yapmadığını öğrenebilecek. 

Veriler başka bir durumda kullanılmayacak

Dünyanın farklı ülkelerinde uygulanan benzer projeler, COVID-19 ile mücadelede önemli kazanımlar sağlanmasına imkan veriyor.

Proje kapsamında elde edilen veriler, salgınla mücadele dışında hiçbir amaçla kullanılmayacak ve salgın riski sona erdiği tarihte imha edilecek.

Verilerin başka bir hiçbir amaçla kullanılamaması devlet güvencesinde olacak ve sistemin güvenliği sıkı bir şekilde kontrol edilecek. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU