Eski Fed Başkanı Bernanke: ABD ekonomisinde iyileşme hızlı olmayacak; Küçük şirketler toparlanamazsa kalıcı hasar bırakabilir

ABD Merkez Bankası’nın eski Başkanı Ben Bernanke, koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen ABD ekonomisinde ‘V’ şeklinde keskin bir toparlanma beklemediğini belirtti

Ben Bernanke, 2006-2014 yılları arasında ABD Merkez Bankası Başkanlığı görevini yürüttü/ Fotoğraf: Reuters

400 bine dayanan koronavirüs vakası nedeniyle pandeminin yeni merkezi ABD’de ekonomik toparlanma beklenenden daha yavaş olabilir. 

Konuyla ilgili Brookings Enstitüsü’nün online toplantısında konuşan ABD Merkez Bankası’nin eski Başkanı Ben Bernanke, şirket kapatmaları ve tüketim daralmasının ardından ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte en az yüzde 30 daralmasını beklediğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olumsuz durumun birkaç yıl devam edebileceğini belirten Bernanke, Amerikan ekonomisinde “hızlı ve keskin toparlanmayı” açıklayan “V” şeklinde bir sıçrama beklemediğini de sözlerine ekledi. 

Bernanke, “Eğer küçük işletmeler asla toparlanamazsa, temkinli tüketici başka bir krizin doğmasından endişe duyarsa ve seyahat endüstrisinde değişim başlarsa, kalıcı yaralar bırakabilir” diye konuştu. 

Ekonomik faaliyete kademeli şekilde başlamak durumunda olduklarını söyleyen Eski Fed Başkanı, virüsün yeniden canlanması durumunda faaliyette tekrar bir yavaşlama görülmesinin mümkün olduğunu aktardı. 

Bernanke, “Ekonomiyi açabilmek için yapabileceklerimiz elbette var ancak normale dönmemiz güvenin tekrar yerine gelmesine bağlı” diye konuştu. 

Ben Bernanke, 2007-2009 arası süren küresel krizle kıyaslandığın toparlanmanın daha kısa sürebileceğini söyledi ve ekledi: 

ABD nüfusunun yüzde 90’ı dışarı çıkmıyor, milyonlarca insan iş kapatmalar ya da işten çıkarmalar nedeniyle çalışmıyor, aşının bulunması en az bir yıl sürecek, toparlanmanın derinliği ve süresi virüsle ilgili gelişmelere bağlı. 

Fed’in bilançosunu genişletmeye devam edebileceğini ve piyasaları işler halde tutmak için diğer programları sunabileceğini aktaran Bernanke, bazı sektörlerde kalıcı hasarın da olabileceğini söyledi. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU