Amerikan Tıp Derneği Başkanı, Trump'ın koronavirüs hastalarına sıtma ilacı tavsiyesine tepki gösterdi: İnsanlar ölebilir

AMA Başkanı Dr. Harris, Trump'ın Amerikalılara hidroksiklorokin tavsiyesine karşı uyarıda bulundu

Tıp uzmanları, koronavirüs tedavisi için sıtma ilacı kullanımının tehlikelerine dair uyarıda bulunuyor (Reuters)

Amerikan Tıp Derneği'nin (AMA) en yetkili doktoru, Donald Trump'ın koronavirüsü tedavi etmek için sıtma ilacı kullanımını teşvik etmesinin ölümlere yol açabileceğini söyledi.

AMA Başkanı Dr. Patrice Harris'e göre hidroksiklorokin kullanımının Amerikalılar üzerinde birçok “olumsuz yan etkisi" olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray'daki tıp uzmanlarının, söz konusu sıtma ilacının yaygın olarak kullanımını destekleyen çok az kanıt bulunduğuna dair yaptığı uyarılara rağmen ABD Başkanı bu ilacın Kovid-19 virüsü için muhtemel bir tedavi olarak kullanılmasını önermişti.

Trump pazar günü de hidroksiklorokinin desteklenmesi için baskıyı artırarak, haftasonunda vaka sayısı 300 bini geçen ABD için bunun bir "çıkış yolu" olabileceğini söyledi.

Başkan Trump pazar günü “Denemelerini istiyorum. İşe yarayabilir de yaramayabilir de. Ama işe yaramazsa da hiçbir şey kaybetmeyiz" dedi.

Kaybedecek neyimiz var?

AMA Başkanı Dr. Harris ise CNN'den Wolf Blitzer'e verdiği röportajda, Amerikalıların her şeylerini kaybedebileceği yorumunda bulundu.

“Ölümler olabilir. Bu yeni bir virüs, dolayısıyla hangi hastalık için olursa olsun Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından kanıtlanıp onaylanmamış hiçbir bir tedaviyi veya ilacı teşvik etmemeliyiz."

FDA hidroksiklorokini sadece acil durum tedavileri için ve vakaya bağlı olarak kullanıma sunuyor.

Daha önce Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAID) Direktörü Dr. Anthony Fauci, ilacın koronavirüse karşı olası faydalarına dair herhangi bir kanıtın “en fazla sadece fikir verdiği" konusunda ikazda bulunmuştu.

AMA Başkanı Dr. Harris, tıbbi onay alınmadan hiçbir ilacın uygulamaya sokulmaması gerektiği konusunda uyardı.

Harris şöyle devam etti:

Bu ilaç kanıtlanmadı. Dr. Fauci'nin de dediği gibi kesinlikle birtakım sınırlı çalışmalar mevcut. Fakat bu noktada elimizde söz konusu ilacı Kovid-19 tedavisi için kullanmamız gerektiğini gösterecek veri bulunmuyor.

Dr. Harris'in bu yorumları, pandemiden en çok etkilenen eyalet olan New York'taki sağlık yetkililerinin 4 bin koronavirüs hastasının hayat kurtarıcı son çare olarak hidroksiklorokinle tedavi edildiğini ve doktorların da ilacın etkisini incelediğini açıkladığı sırada geldi.
 


Aynı zamanda klinik çalışmalar bu sıtma ilacının virüsün bulaşmasını engelleyip engelleyemeceğini de test ediyor. Test sonuçlarının yaklaşık bir ay içinde belli olması bekleniyor.

Ayrıca Brown Üniversitesi'nden acil servis doktoru ve araştırmacı Dr. Megan Ranney, CNN'e yaptığı açıklamada, Başkan Trump'ın Amerikalılara tavsiyesinin "sinirlerini bozduğunu" söyledi.

Doktor ilacın yan etkileri arasında "paranoya, halüsinasyon ve intihara yönelik düşünceler" yer aldığını söyledi ve ekledi:

Bu belirtiler yeterince yaygınken bu ilaç öyle rastgele alınmamalı. Sudan bahsetmiyoruz burada, zararsız değil bu ilaç ve önemli yan etkiler doğurabilir.

New York Valisi Andrew Cuomo geçen ay eyaletteki bazı sağlık görevlilerinin acil durumlarda hidroksiklorokini antibiyotik bir ilaçla birleştireceğini açıklamıştı. 

Şu ana kadar 10 binden fazla Amerikalı koronavirüs yüzünden hayatını kaybetti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU