Bilim Kurulu’nun yeni üyelerinden Prof. Dr. Öztürk: Enfekte olmayanlar da Kovid-19 bulaşmış gibi tedbir alsa sorun kalmaz

Bireylerin baskıyla değil, ikna olup gönüllülükle kendi OHAL’lerini ilan etmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Öztürk, koronavirüse karşı alınması gereken tedbirlerin bilinmesine rağmen bazı kişilerin uygulamada sorun yaşadığını söyledi

Fotoğraf: Pixabay

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBU) Hamidiye Tıp Fakültesi Halk Sağlığı bölümünden Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Koronavirüs ile mücadelede İkinci Bilim Kurulu oluşturuldu” şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını, kendisinin de aralarında bulunduğu 7 kişinin Sağlık Bakanlığı’na danışmanlık veren mevcut ekibe dahil olduğunu belirtti.

“Yasakla değil, gönüllülükle kurallara uyulması gerekli”

Koronavirüs ile mücadelede hijyen ve sosyal izolasyon tedbirlerinin ilk sırada yer almasına rağmen uygulamada aksaklıkların yaşandığını belirten Öztürk, örnek olarak maskelerin hatalı şekilde takılabilmesini, dışarıda çalışan bazı kişilerin eldiven takıp sonra yüzüne, ağzına değdirip virüsü bulaştırabilmesini, kimi evde ortak havlu kullanımının devam etmesini ve bazı kişilerin uyarılara rağmen bir arada oturmayı sürdürmesini gösterdi.

Sokağa çıkma yasağından ziyade bireylerin gönüllülükle kendi olağanüstü hallerini (OHAL) oluşturması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Öztürk, şu sözleri söyledi:

Bireyler kendilerine ‘Hasta olma ihtimalim var. Olmasam bile başkalarına bulaştırmamak adına enfekte olmuş gibi tedbir almalıyım’ desin ve sosyal izolasyona uysun. Sosyal mesafeyi ancak evimizde kalarak sağlayabiliriz. Kişilerin ikna olup, bu durumu kabullenip, gönüllü olarak uyması gerekir. Kendi OHAL’ini oluşturmak böyle olur. Yasaklarımız var, örneğin, ‘20 yaş altı ve 65 yaş üstü sokağa çıkmasın’ diye. Ama insanları ikna edemezseniz, zorlarsanız, yasakları delerler. ‘Bunu neden yapıyoruz’ konusunu doğru anlatıp, onları ikna edip sonra uygulamaya geçilmeli. Önce yaptırımın olması ters teper. Evinizde ailenizle bile sosyal izolasyon gerekli. Endişemiz vakaların çoğalıp, sağlık sistemimizi zora sokması.

 

Prof. Mustafa Öztürk SBU.jpg
Prof. Mustafa Öztürk / Fotoğraf: AA

 

“Koronavirüs toplumun yüzde 60’ını enfekte ettiğinde toplumsal bağışıklık sağlanır”

Toplumsal bağışıklık tartışmalarına da değinen Öztürk, şu an için bu konunun gündemlerinde olmadığını ancak virüsün toplumun yüzde 60’ını enfekte ettiğinde bu bağışıklığın sağlanmasını beklediklerini ifade etti.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Virüsün mutasyon geçirebileceği ihtimaline de değinen Öztürk, önceliklerinin hastalığın ilerleyişini kontrol altına almak olduğunu vurguladı.

Salgının ne zaman tepe noktaya ulaşmasının beklendiğini sorduğumuz Mustafa Öztürk, “Bu durum alınan önlemlere toplumun uymasına göre değişir. Yeni vakaların azalması gerekli. Aile sağlığı merkezindeki hekimler de bu süreçte bireylere danışmanlık yapabilir” dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU