Mısır’da Zuckerberg’e karşı bildiri yayınlandı: İhvan’la işbirliğini bırak

Mısır’da Ceza Hukuku Profesörü Ahmed Nabil Ganzori’nin Başsavcı Nebil Sadık’a gönderdiği mektupta Müslüman Kardeşler’le işbirliği yaptığı gerekçesiyle Facebook hakkında işlem yapılması talep edildi

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, 18 Nisan 2017 tarihinde Kaliforniya San Jose'deki yıllık Facebook F8 geliştiricileri konferansında - Stephen Lam/Reuters

Bildiride sosyal paylaşım platformu Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, Müslüman Kardeşler Teşkilatı ile ilgili paylaşımlara karşı tarafsız ve objektif olmamakla suçlandı.

Başsavcıya gönderilen bildiride "Facebook’un Mısır halkıyla ilgili sahte iddialara karşı ciddi suçlar işlediği ve bunun tarafsız olmadığı, gençleri ve toplumu aldatma noktasında tehlikeli bir rol oynadığı" kaydedildi. "Devletin istikrarını ve adli ve güvenlik kurumlarının korunmasını destekleyen yazarların kasıtlı olarak engellediği" ifadeleri yer aldı.

Birçok yazar, avukat ve siyasinin imza attığı bildirinin devamında şu ifadelere yer verildi:

"Uluslararası kamuoyunda Facebook olarak bilinen sosyal paylaşım platformu Mısır’da çok yaygın olmakla birlikte en çok gençler arasında kullanılıyor. Daha önce Facebook tarafından yapılan açıklamada Mısır’ın en çok Facebook kullanılan ülkeler arasında olduğu belirtilmişti"

 

Bildiride ayrıca Zuckerberg’in 2011 yılındaki “Arap Baharı”nın körüklenmesine katkıda bulunduğu belirtildi. Facebook’taki "Hepimiz Halid Said'iz" adlı sayfanın desteklendiği ifade edildi.

Mısır’da 2010 yılında Halid Said adlı gencin güvenlik görevlileri tarafından işkence edilerek öldürüldüğü gerekçesiyle açılan "Hepimiz Halid Said'iz" sayfası Arap Baharı’nın sosyal medyadaki yapı taşlarından biri olarak biliniyor.

Bildirinin devamında Facebook’un 2011 yılından beri hiçbir denetim uygulanmadan faaliyet gösterdiği kaydedildi. "Milyonlarca kişinin Müslüman Kardeşler Teşkilatı’na ait Facebook sayfalarını takip ettiğini görüyoruz. Bu sayfaların amacı Mısır’ı karıştırmaktır" denildi.

DAHA FAZLA HABER OKU