Mısır’da koronavirüs nedeniyle ölenlerin cenazelerinin taşınma yöntemi tepki çekti

Siyah torbalara sarılı cesetlerin taşınma yöntemiyle ilgili kurumlar birbirlerine yönelik suçlamalarda bulundu

Fotoğraf: Şarkul Avsat

Mısır’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ölenlerin cenazelerinin mezarlıklara kamyonetlerle götürüldüğünü gösteren bir video tepkilere neden oldu.

Şarkul Avsat’tan Muhammed Acem’in aktardığına göre bazı sosyal medya kullanıcıları Mısır’ın kuzeyinde bulunan Port Said’deki el-Meberra Sigorta Hastanesi’nin morg kapısında siyah torbalara sarılı cesetlerin kamyonete yüklendiğini gösteren bir videoya tepki gösterdi.

Sosyal medyada kısa zamanda yayılan videoda uzman olmadığı ve Sağlık Bakanlığı ile ilgisi bulunmadığı öne sürülen beş kişinin herhangi bir koruyucu önlem almaksızın cenazeleri kamyonete yükledikleri ve Port Said’deki mezarlığa götürdükleri görülüyor.

Vidoyu çeken kişi, “cesetlerin koruyucu önlemler altında ambulanslarla mezarlıklara götürülme konusunda başarısız olduklarını, bunun üzerine kamyonetlerle taşındığını” söyledi.

Aynı şekilde defnedilen başka cesetlerin de olduğu ileri sürüldü.

Sağlık Bakanlığı Medya Danışmanı Dr. Halid Mücahid yaptığı açıklamada, cenazelerin bu şekilde taşınmasından bakanlığın sorumlu olmadığını söyledi ancak bu açıklama daha fazla tepkiye sebep oldu.

Mücahid, ölen kişinin yıkanarak kefenlenmesinden ve aileye teslim edilmesinden sonra bakanlığın görevinin sona erdiğini de belirtti.

Milletvekili Muhammed Hüseyn, ‘ölüye saygı’ duyulmadığını ve başka insanların hayatının tehlikeye atıldığını ifade ederek olay hakkında bilgi verilmesini talep etti ve sorumluların acil bir şekilde yargı önüne çıkarılmasını istedi.

Port Said makamlarından yapılan açıklamada söz konusu videodaki vatandaşın 64 yaşındaki İbrahim Hasan olduğu bildirildi. Geçen salı günü Kovid-19 şüphesiyle el-Meberra Hastanesi’ne giden ve gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından hastaneye yatırılan Hasan’ın geçen çarşamba günü öldüğü ifade edildi.

Hastane yönetimi de “Sağlık Bakanlığı’nın talimatlarına uygun olarak tüm koruyucu önlemleri aldıklarını” öne sürdü.

Ayrıca hastane müdürünün cenaze teslimi sırasında orada bulunmaması nedeniyle hakkında soruşturma başlatıldığı bilgisi verildi.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU