İlk 'koronavirüs tahliyesi' yaşandı; hapishanelerde hangi önlemler alınıyor?

Görevden alınarak tutuklanan Mazıdağı Belediye Başkanı Nalan Özaydın, koronavirüs şüphesi nedeniyle tahliye edildi ve ev hapsine alındı

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 10 Mart'ta ilk koronavirüs vakasını açıklamasıyla, tüm dünyayı etkisi altına alan salgın Türkiye'de de hayatı durma noktasına getirdi. Hemen her alanda alınan tedbirler, tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu hapishanelerde de uygulanmaya başladı.

Salgından sonra, iktidarın yaklaşık 1 yıldır gündemde olan infaz düzenlemesiyle ilgili çalışmaları hızlandırması ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne teklif sunmasıyla hapishanelerden 90 bin kişinin çıkması öngörülüyor. Ancak, 257 bini hükümlü, 43 bini tutuklu toplam 300 bin kişinin hapishanede bulunduğu Türkiye'de, salgının görülmesi halinde en hızlı yayılacağı yer olarak cezaevleri gösteriliyor.

Görevden alınan başkana koronavirüs tahliyesi

İnfaz düzenlemesinin kapsamında, terör, cinayet, uyuşturucu, kadına şiddet ve cinsel suçlarla ilgili tutuklu veya hükümlü bulunanlar yer almıyor. Ancak, 26 Kasım 2019'da tutuklanan ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan HDP'li Mardin Mazıdağı Belediye Başkanı Nalan Özaydın, salı günü koronavirüs şüphesiyle tahliye edildi. 

İçişleri Bakanlığı tarafından da görevden alınan Özaydın, konutunu terk etmeme ve yurt dışına çıkış yasağı adli kontrol tedbirleriyle hapishaneden çıkarılırken, koronavirüs şüphesiyle tahliyesi gözleri cezaevlerine çevirdi. 

Düzenli dezenfekte

Independent Türkçe'nin Adalet Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgilere göre, toplam büyüklüğü 7 milyon metrekare olan hapishaneler, tutuklu ve hükümlülerin taşındığı ring araçları, personelin kullandığı servis araçları ve denetimli serbestlik büroları düzenli olarak dezenfekte ediliyor.

Şüphe varsa hastaneye, hastaneden sonra 14 gün hücreye

Herhangi bir hastalık belirtisi gösteren tutuklu veya hükümlülerin derhal hastaneye sevki yapılıyor ve koğuşlarına girişi yasaklanıyor. Hastanedeki tetkikler sona erdikten sonra da 14 gün boğunca tek kişilik hücrede tutularak gözetimi sürdürülüyor.

Yurt dışına çıktıysa izole ediliyor

Ayrıca, yeni tutuklanan kişilerin yakın zamanda yurt dışına çıkış yapıp yapmadıkları da tespit edilerek, eğer çıkış yaptılarsa koğuşa alınmadan tek kişilik hücreye konularak izolasyonu sağlanıyor.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU