Yeni askerlik sisteminin ayrıntıları: Kalıcı bedelli, yedek astsubaylık, maaşlı askerlik...

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni askerlik sistemiyle ilgili bilgileri Balıkesir mitinginde verdi

Milyonlarca gencin beklediği yeni askerlik sistemine ilişkin ayrıntılar netleşiyor. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Balıkesir mitinginde yeni sisteme ilişkin bilgiler verdi.
Erdoğan bedelli askerliğin kalıcı hale getirileceğini, askerlik süresinin ise 6+6 ay şeklinde olacağını söyledi. Ayrıca yeni bir uygulama geliyor, iki yıllık meslek yüksekokulu mezunları için yedek astsubaylık uygulaması hayata geçirilecek. İşte yeni askerlik sisteminin ayrıntıları:

Bedelli askerlik kalıcı hale geliyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin personel ihtiyacına göre belirlenecek bir sayıyla sınırlı olacak şekilde bedelli askerlik kalıcı hale getirilecek.

İlk etapta her yıl 145 bin kişi bedelli askerlikten yararlanabilecek. Eğitim durumuna bağlı olmaksızın isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek.

Bedelli askerlik yapanlar bir aylık temel askerlik eğitiminin ardından terhis edilecek.

Bedelli askerlik ücreti yurtdışında yaşayanlar için uygulanan dövizle askerlik ücreti ile aynı olacak. Dövizle askerlik uygulamasındaki fiyatın karşılığı TL olarak ödenecek. Şu anda dövizle askerlik bedeli 2 bin euro olarak uygulanıyor.

Erler için askerlik süresi 6 aya iniyor

Lise ve altı mezunlar için 6+6 aylık askerlik uygulaması getiriliyor. Bir aylık temel askerlik eğitiminden sonra 5 aylık kıta hizmetini tamamlayanlar isterse terhis olabilecek.

Askerliğe devam etmek isteyenlerse 6 ay daha maaşlı olarak görev yapabilecek. 12 ayın sonunda sözleşmeli er veya erbaşlığa başvuru yapılabilecek.

Yedek astsubaylık geliyor

Lisans ve lisansüstü mezunlar için halen uygulanan 12 aylık yedek subaylık devam edecek. Bunun yanında iki yıllık meslek yüksekokulu mezunları için yedek astsubaylık uygulaması hayata geçirilecek.

Yedek subaylık ve yedek astsubaylık yapanlara 2 aylık eğitim döneminde harçlık verilecek. 10 aylık kıta görevlerinde ise maaş ödenecek.
 

DAHA FAZLA HABER OKU