Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü görevden ayrılmasıyla ilgili konuştu: Ayrılışımın Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ile ilgisi yoktur

Yaklaşık beş yıldır Kredi Garanti Fonu Genel Müdürlüğü’nü yürüten İsmet Gergerli görevinden ayrıldı

Fotoğraf: www.kgf.com.tr

Kasım 2015’ten bu yana Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürlüğü görevini yürüten İsmet Gergerli'nin görevinden ayrılması üzerine, yerine Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz atandı.

Koronavirüsün ekonomik etkilerine karşı hazırlanan ve içerisinde KGF'de limit artırımı ile ilgili bir madde de olan paketin açıklanmasından bir hafta sonra gelen bu kararla ilgili Gergerli, Independent Türkçe'ye konuştu. 

Paket içindeki KGF ile ilgili maddenin kendileri tarafımızdan hazırlandığını söyleyen İsmet Gergerli "Ayrılışımın bu paketle bir ilgisi bulunmamaktadır" dedi. 

Virüs salgınının ekonomide neden olabileceği olumsuzluklara karşı 18 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 10 milyar liralık Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinde KGF’yle de ilgili bir madde vardı. 

Buna göre KOBİ’lere ve girişimcilere alacakları kredilerde kefil olan Kredi Garanti Fonu’nun limiti yükseltilmişti.Bu kararla teminat sorunu nedeni ile kredi alamayan firmaların banka kredilerine erişiminin kolaylaştırılması hedefleniyor. 

İsmet Gergerli kimdir? 

Ankara Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde lisans, Sosyoloji Bölümü’nde yüksek lisansını tamamlayan İsmet Gergerli, bankacılığa Pamukbank’ta başladı. Kurumsal şubelerde pazarlama ve kredi bölümlerinde görevler aldı.

2005-2011 yılları arasında Halkbank’ın Esnaf Bankacılığı Daire Başkanlığı, Esnaf ve Küçük İşletmeler Bankacılığı Daire Başkanlığı, KOBİ Pazarlama Daire Başkanlığı, Eğitim Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. 

2011-2015 döneminde ise Halkbank Ankara Üçüncü Bölge Koordinatörlüğü ve İstanbul Birinci Bölge Koordinatörlüğü görevlerini yürüttü. 

2008-2011 döneminde Kredi Garanti Fonu’nda Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Gergerli Kasım 2015’te KGF Genel Müdürlüğü’ne atandı. 

Kasım Akdeniz kimdir?

Kariyerine 1987'de Yapı ve Kredi Bankası Teftiş Kurulu'nda başlayan Akdeniz, 1996-2011 yılları arasında kredi ürünlerinin ve süreçlerinin oluşturulması, kredi tahsis ve izleme sistemlerinin kurulması ve işletilmesi, kredi politikalarının oluşturulması ve uyum alanları başta olmak üzere müdür, direktör ve grup başkanı kademelerinde yönetim sorumlulukları aldı.
 

Kasım Akdeniz
Kredi Garanti Fonu’nun yeni Genel Müdürü Kasım Akdeniz/ Fotoğraf: www.odd.org.tr


Bu süre içerisinde Türkiye Bankacılar Birliği nezdindeki Bankacılık Yasası ve alt yönetmeliklerinin hazırlanmasına ilişkin çalışma gruplarında başkanlık görevlerini üstlenen Akdeniz, 2007 yılında KKB Yönetim Kurulu Başkanı, 2005 - 2011 yılları arasında da yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

Akdeniz Ekim 2011’den bu yana KKB Genel Müdürlüğünü yürütüyordu. 

KGF nedir? 

Teminat yetersizliği nedeniyle kredi alamayan KOBİ’lere ve KOBİ dışı işletmelere kefil olan KGF, 1990’ların başında kuruldu. 

Çoğunluğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile KOSGEB’e ait olan Kredi Garanti Fonu’nun bünyesinde 29 banka bulunuyor. 

Türkiye’deki kredilerin yaklaşık yüzde 11’lik kısmının KGF mekanizması ile kredilendirilmiş durumda. Şubat sonu itibariyle 715 binden fazla işletmeye 342 milyar 500 milyon lira kefalet sağlandı. 

İnternet sitesinde, KOBİ’ler için “Kurumumuz özkaynaklarından verilmek üzere ayrı bir paket olarak 1,25 milyar kira kredi hacmi ile KGF Destek Kredisi programı oluşturulmuştur” açıklamasını yapan KGF, kredi tutarını azami 500 bin lira olarak belirliyor. 

Azami kefalet oranını yüzde 80 seviyesinde belirleyen kurum, yıllık yüzde 1,5 komisyon alıyor. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU