Milletvekili olmak için istifa eden memur aday olamazsa göreve geri dönemeyecek

Anayasa Mahkemesi, Konya Büyükşehir Belediyesi'nde avukat olarak çalışan Mustafa Hamarat'ın bireysel başvurusunu reddetti

AYM, memuru üzecek bir emsal karara imza attı

Anayasa Mahkemesi (AYM), milletvekili seçimlerinde aday olmak için istifa eden, ancak aday adayı dahi olmayan memurun göreve dönüş talebini reddetti.

AYM'nin bu kararına göre, seçimler için istifa eden memurun, geri dönüş için ya bir siyasi partiye adaylık başvurusunda bulunmuş olması, ya da bağımsız aday adayı olması gerekiyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nde avukat olarak çalışan Mustafa Hamarat, bir siyasi partiden milletvekili aday adayı olmak için, 7 Mart 2011 tarihinde görevinden istifa etti.

Kesin seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından kurumdaki görevine dönmek için başvuran Hamarat'a İdare, adaylığını belgelemediği gerekçesiyle ret yanıtı verdi.

Aday adaylığını belgeleyemedi

Av. Hamarat’ın Konya 1. İdare Mahkemesi’nde göreve dönüş için açtığı dava da 28 Mart 2012 tarihli kararla reddedildi. 

Gerekçede, avukatın herhangi bir siyasi partiye adaylık başvurusu yaptığını kanıtlaması halinde ataması yapılabileceği vurgulandı. Karar, Danıştay tarafından 2014 tarihinde onandı.

Karar düzeltme başvurusu da reddedilince, Av. Hamarat 2015'te AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun gereği bireysel başvuruyu oy çokluğuyla reddetti.

Kararın gerekçesinde, milletvekili ve mahalli idareler seçimlerinde seçilme hakkını kullanmak amacıyla görevlerinden çekilen devlet memurlarının, görevlerine dönebilmeleri için seçimlerde aday ve aday adayı olmaları koşulunun arandığı hatırlatıldı.

DAHA FAZLA HABER OKU