“ABD’de 50 yılın en düşük seviyesindeki işsizlik, gelecek üç ayda yüzde 30’a çıkabilir”

Amerikan Merkez Bankası’nın St. Louis Başkanı James Bullard, dünyanın en büyük ekonomisi ABD’de işsizliğin yüzde 30’a, GSYH’taki kaybın da yüzde 50’ye çıkabileceğini savundu

Fotoğraf: Reuters

ABD Merkez Bankası’nın (Fed), daha çok para basmanın tüketimi artıracağı gibi gevşek para politikası savunucularından, St. Louis James Bullard, ülkesinin gelecek üç aydaki ekonomik görünümü ile karamsar bir tablo çizdi. 

Bloomberg’e konuşan Bullard, 50 yılın en düşük seviyesine gerilen işsizliğin (2019 için yüzde 3,5), salgın sonrası şirket kapanmaları nedeniyle ikinci çeyrekte yüzde 30 seviyesine çıkabileceğini aktardı. Bullard ayrıca, gayrisafi yurtiçi hasıladaki düşüşü yüzde 50 olarak tahmin etti. 

Bullard, 2,5 trilyon dolarlık gelir kaybının ardından ABD ekonomisinde sağlam şekilde toparlanması için güçlü bir mâli aksiyon alınması gerektiğine vurgu yaptı. 

Fed’in bugün açıkladığı sınırsız parasal genişleme kararı öncesi konuşan Bullard, “Her şey masada. Gerektiğinde daha fazlasını yapabiliriz ve sanırım Kongre’nin bu durumunun nereye gitmesini istediğine bağlı olarak gelecek aylarda harekete geçilebilir” ifadelerini kullandı. 

Geçen hafta finansal kriz dönemi programlarını yeniden başlatan Fed, faiz oranlarını sıfır seviyesine çekti, 500 milyar dolarlık hazine ve 200 milyar dolarlık mortgage tahvil alımı kararı verdi. Sadece geçen hafta alınan devlet tahvilinin değeri 272 milyar dolar. 

Fed’in teşvik programıyla ilgili dikkatli olması gerektiğini de söyleyen Bullard, “Avrupalı otoritelerin devlet tahvili alımında yaşadığı zorluklar gibi, ABD hükümetinin de hangi tahvili alacağını doğru seçmesi gerek” dedi. 

Asıl hedefin, bireysel şirketleri ve havacılık ve otelcilik gibi endüstrileri seçmek yerine, tüm Amerikalı çalışanları ve şirketleri desteklemek olması gerektiğini söyleyen St. Louis Fed Başkanı, destek eksikliği nedeniyle şirketlerin kaybedilmemesinin önemli olduğuna vurgu yaptı. 

Bullard, “Bir virüs yüzünden büyük bir endüstrinin kaybedilmesi çok aptalca. Bunun neden yapasınız ki?” yorumunu yaptı. 

İşsizlik sigortasının çalışanların gelir kaybının yüzde 100’ünü karşılaması gerektiğini söyleyen Fed yetkilisi, “Ve buna ‘pandemi sigortası” adını vermelisiniz’ diye konuştu. 

Bullard, agresif bir hükümet politikasıyla ekonomik aktivitenin yeniden kendine gelebileceğini savundu: 

“Üçüncü çeyreği geçiş dönemi olarak görüyorum. Dördüncü çeyrek ve 2021’in ilk çeyreği tüketimde “patlamanın” olabileceği çeyrekler olabilir.


Independent Türkçe  

DAHA FAZLA HABER OKU