Eski FBI başkanı: Adalet Bakanlığı, Comey kovulduğunda Trump’ı görevden almayı tartıştı

Trump’ın görevden alınmasına olanak tanıyan yasal yaptırımlar Beyaz Saray’da korkuya sebep oldu

Fotoğraf:AA

Tom Embury-Dennis - The Independent

Eski FBI Başkanı Andrew McCabe, kurumun kendisinden önceki başkanı James Comey’in görevden alınmasının ardından ABD Adalet Bakanlığı yetkililerinin ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden alınmasını tartıştıklarını iddia etti.   

Geçen yıl emekliliğine bir gün kala Trump tarafından kovulan McCabe, Amerikan CBS Kanalında yayınlanan “60 Dakika” programına konuştu. Bakanlık yetkililerinin Trump’ın görevden alınmasına olanak veren Anayasa’nın 25. Maddesini değerlendirdiğini iddia etti.

Söz konusu Anayasa maddesine göre, başkan yardımcısı ve kabinenin çoğunluğu Başkan’ın “güç ve yetkilerini yerine getiremediğini” ilan ettiği takdirde Başkan görevden alınabiliyor.

McCabe ayrıca Comey’in kovulmasının ardından, ABD Adalet Bakanı Yardımcısı Rod Rosenstein’ın Beyaz Saray’a başkanla yapılan muhtemel suçlayıcı konuşmaları kayıt altına almak için dinleme cihazı yerleştirmeyi teklif ettiğini iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

McCabe, 2016 seçimlerindeki Rus müdahalesi iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmaları sağlama almak için ABD Başkanı’nın adaleti engelleyip engellemediğine dair soruşturma başlattığını da söyledi.

Comey, görevden alındıktan bir gün sonra olayın Rusya tarafını soruşturan ekiple Trump’ın toplantı yaptığını söyleyen McCabe toplantının ardından ekipten meseleye ilişkin ne durumda olduklarına ve hangi adımları atmaları gerektiğine dair değerlendirme talep etti.

McCabe, görevden alınmasına veya yeniden atanmasına veya kovulmasına ilişkin olayın iz bırakılmadan örtülmesine yönelik Rusya soruşturmasını sağlam bir zemine koyamama konusunda endişeli olduğunu belirtti.

Beyaz Saray basın sözcüsü Sarah Sanders şunları söyledi: “Andrew McCabe, FBI'dan utanç verici bir şekilde kovuldu çünkü araştırmacılara birçok kez yeminli olmak üzere yalan söyledi. McCabe’nin bencil ve yıkıcı gündemi, kendisinin Başkan’a temelsiz bir soruşturma açmasına sebep oldu. Eylemleri o kadar utanç vericiydi ki, federal savcılara sevk edildi. Andrew McCabe güvenilirliğini kaybetti ve FBI kadınları ve erkekleri adına ve muhteşem ülkemiz adına bir utanç örneği.”

İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  

https://www.independent.co.uk/news/world/

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU