"Yetişkinler çuvalladı, biz çocuklar gezegeni kurtarmak için greve gidiyoruz"

Bu kendimize ve gelecek nesle borcumuz. Dünya ve çevremiz, etrafımızda yıkılıp giderken öylece durup izleyemeyiz

Lottie Tellyn - The Independent*

Yıl 2019 ve gençlik iklim yararına bir grevde, bundan daha gururlu olamazdım. Bugün ülkenin dört bir yanında binlerce İngiliz öğrenci benim gibi dersini ekmiş yürüyecek. Son birkaç aydır dünyanın değişik noktalarında da gençler sokaklardan hükümetlere, iklim değişikliğine karşı artık harekete geçmeleri için çağrıda bulunuyor. Avustralya’da yürüyüşlere 15 bin öğrenci katıldı, Belçika’da 35 bin. Tüm bunları başlatansa İsveç’te bir kız, Greta Thunberg.


Greta, geçen Ağustos ayı boyunca İsveç seçimlerine kadar her gün okulu kırarak grev yaptı. Talebi, politikacıların iklim değişikliğine karşı atağa geçmesiydi. Seçimden sonra da protesto için her Cuma Riksdag’taki meclis binası önüne gitti, #FridaysForFuture (Gelecek İçin Her Cuma) hareketinin kıvılcımları böyle parladı. Şimdi yüzlerce başka öğrenci her Cuma Greta’yla birlikte meclis binası önüne gidiyor.

Bizim neslimiz artık geleceğimizle ilgili felaket senaryolarına yol açacak değişimleri kabul etmeyecek. Yıllardır iklim değişikliğine karşı alınan çok kısıtlı önlemler, iklim kriziyle ilgili üstü kapatılan haberler gizli tutulan bilgiler… Biz tüm bunlara artık YETER diyoruz.

Bununla birlikte öfkemiz de belirsiz ve yanlış yönlenmiş bir saman alevi değil. Örgütlü, düzenli ve ateşliyiz, öfkemizi değişim istemek için kullanıyoruz. Güveneceğimiz bu insanlardan daha iyisini istemek hakkımız. Şu an oy veremiyoruz ama buna rağmen bu seçimlerin sonuçları ve politikacıların eylemsizliğinin etkilerini on yıllar sonra biz yaşıyor olacağız.

Hareket gerekli. Birleşik Krallık Öğrenci İklim Ağı (UK Student Climate Network) — öğrencilerce yürütülen iklim aktivisti bir grup — bu gerekliliği dört taleple dile getiriyor.
Hükümetin iklimle ilgili acil durum çağrısında bulunmasını, iklim için adil ve etkin adımlar atmasını istiyoruz; eğitim sistemimizin reformunu ve genç insanlara iklim krizinin aciliyetinin öğretilmesini istiyoruz, hükümetin karşı karşıya olduğumuz tehlikeyle ilgili halkı uyarmasını ve harekete geçmenin acil olduğunu duyurmasını istiyoruz; hükümet bilmeli ki bizler gelecekteki en büyük dayanağınızız, bu yüzden seçme hakkı yaşının 16’ya düşürülmesini istiyoruz.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunlar bana gayet basit talepler gibi görünüyor. Belki bana siyasetten anlamadığım söylenecektir ya da yaşımla veya politik deneyimlerimle ilgili küçümseyici yorumlarla karşılaşacağım. Ama belki de gençliğimiz bizim avantajımızdır. Bizler değişime inanıyoruz, umudumuzu yitirecek kadar da olgunlaşmadık. “Hareket, umut getirir” Greta bu söylediklerinde haklı. Ben çok umutluyum, ve hareketimizle birlikte umudun da büyüyeceğine inanıyorum. “Geleceğimiz için dünya liderlerine yalvarmayacağım. Bunun yerine onlara sadece, isteseler de istemeseler de değişim geliyor diyebilirim” diyor Greta. Değişim için çok bile bekledik, artık harekete geçiyoruz, şimdi hareket zamanı.

Düşününce, harekete geçmekte geç bile kaldık. Eğer iklim değişikliğiyle ilgili bir şeyler yapılmazsa hayatımızda yapmak istediğimiz çoğu şeyi gelecekte yapamayacağımızı bilinciyle büyüyoruz. Bu yüzden iklim değişikliğiyle ilgili harekete geçmek fikri hep kafamda bir yerlerde duruyordu. Bu hareket, YouthStrike4Climate —İklimİçinGençGrev—, sonunda hepimizi bir araya getirdi ve harekete geçtik.

Grevi ve harekete desteğimi sorgulayan çok fazla insan oldu. Cevap açık, iklim değişikliğiyle ilgili anlamlı ve etkili bir şeyler yapmak istiyorum. Hiçbir şey yapmadan durarak bunun olmayacağını biliyorum. Bu kendimize ve gelecek nesle borcumuz. Dünya ve çevremiz etrafımızda yıkılıp giderken öylece durup izleyemeyiz.

Ben bu konuda destekçi okullardan birinde olduğum için şanslıyım. Okul çevresinde grevimizi destekleyenler çoğunlukta, yöntemlerimizi pek sevmeseler de amacımızı takdir ediyorlar. Okul sicilimde büyük bir devamsızlık kaydı görünecek olsa da bu geleceğimizi daha güvenli kılmak için göze almaya gönüllü olabileceğim bir risk. Çoğu okul çok daha az destekçi bir tavır gösteriyor, grevlere engel olmak isteyenler ve hatta göz altı tehditi yapan okullar var, buna rağmen o öğrenciler bile genç insanların tutku ve kararlılığını göstermek için grevde olacaklar. Biz bu dünyayı değiştirmeye karar vermiş bir nesiliz. Ve değişim yarın grevimizle başlıyor.

*Lottie Tellyn, 17 yaşında bir öğrenci ve YouthStrike4Climate -İklimİçinGençGrev- aktivisti.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/voices/

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol                                                   

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU