Koronavirüs korkusu Amazonların derinliklerine kadar ulaştı

Amazonlardaki yağmur ormanlarının göbeğinde yer alan Carauari’ye ulaşmak tekneyle bir hafta sürse de, koronavirüs paniği şimdiden orada

İlk Avrupalı sömürgeciler, çiçek gibi basit hastalıklarla Amerika’da yaşayan yerli halkın yaklaşık yüzde 95‘inin ölümüne neden olmuştu (AFP)

Brezilya’nın batısındaki Carauari, 26 bin kilometrekare toprağa yayılmış 29 bin sakini olan bir "belediye" fakat hiçbir yol burayı dış dünyaya bağlamıyor. 

Buraya gelmek isteyenler önce Brezilya’nın Amazonas eyaletinin merkezi Manaus’a gidiyor. Sonra da ya hava yoluyla 3 saatte, ya da tekneyle 7 günde buraya ulaşıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın en uzak yerlerinden birisi olan Carauari’ye koronavirüsün yaklaştığı haberi haftalar sonra ulaştı. Çin’in Vuhan bölgesinde başlayan panik, geçen cuma günü Manaus’ta ilk vakanın doğrulanmasıyla bu ücra bölgeye kadar geldi.

Dışarıdan gelen hastalıkların geçmişte mahvettiği bölgede, eski travmalar yeniden canlandı. Bölge sakinlerinden Raimunda da Silva dos Santos, evinin kapısından şöyle konuştu:

Şimdi kimsenin Manaus’a gitmesini veya oradan gelmesini istemediklerini söylüyorlar, böylece hastalık gelmeyecekmiş.
Ben burada, Carauari’de doğdum, hayatım boyunca da burada yaşadım. Ocak ayında 80 yaşına bastım. Size diyebilirim ki, böyle bir şeyi daha önce görmedim.

52 yaşındaki Jose Barbosa das Gracas, dünyanın geri kalanında olduğu gibi, kendilerinin de toplumlarını Kovid-19 koronavirüsünden korunmaya odaklandıklarını söyledi:

Yapabildiğimiz her şeyi yapıyoruz. Televizyonda dedikleri gibi, ellerimizi yıkayarak önlemeye çalışıyoruz. Bu salgını buraya getirmemesi için Tanrı’ya dua ediyoruz.

Yönetim de, uzaktaki Carauari’ye salgının bulaşması durumunda, yapılabileceklerin kısıtlı olduğunun farkında. Yalnızca 50 yatak kapasiteli hastanenin müdürü Manoel Brito, “Buraya ulaşmanın lojistik güçlüğü şu an için bize avantaj sağlıyor çünkü virüse sahip bir insanın buraya gelme riskini çok azaltıyor. Diğer yandansa bu durum, eğer ihtiyaç duyarsak, buradaki hastaları nakletmekte daha fazla güçlük çekeceğimiz anlamına da geliyor” dedi.  
 

004684433460656501.jpg
Amazonas eyaletinde acil durum ilan edildi (AFP)


Salı günü Belediye Başkanı Bruno Luiz Litaif Ramalho’nun kararıyla, bölgeye gelenler muayene edilmeye başlandı. 

Diğer tarafta da, yeni kısıtlamaların bölgeyi dış dünyadan daha da uzaklaştıracağından korkanlar var. “Hayatta kalmak zor olacak. Biz bu botlara bağlıyız” diyen 32 yaşındaki Luciano da Silva gibi pek çok insan, bölgede üretilmediği için Manaus’tan teknelerle gelen ilaç, gıda ve endüstriyel ürünlerin öneminin farkında. 


 

AFP

DAHA FAZLA HABER OKU