Koronavirüs, hava yolu şirketlerini batırıyor… 3 ay dayanacak nakitleri kaldı

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, hava yolu şirketlerinin uğrayacağı zararla alakalı tahminlerini güncelledi. Birlik zararın 113 milyar doların üzerinde olacağını ifade etti

Fotoğraf: Reuters

Tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının, küresel ekonomiye olumsuz etkileri devam ediyor.

Salgından korunmak için çok sayıda ülke dış uçuşları durdurma kararı aldı. Birçok hava yolu firması duran uçuşlardan dolayı ekonomik olarak etkilenmeye başladı

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ilk olarak 20 Şubat'ta koronavirüs salgınının hava yolu şirketlerinde 29 milyar dolarlık gelir kaybına yol açacağını duyurmuştu.

Daha sonra 5 Mart'ta ise salgının yarattığı kaybın 63 ila 113 milyar dolar arasında olacağını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küresel hava yolu şirketlerinin kaybı yüzde 19

IATA önceki gün yayımladığı analizde ise 10 veya daha fazla koronavirüs vakası tespit edilen ülkelerin bugün hava yolu şirketlerinin gelirlerinin yüzde 94'ünün geldiği ülkeler olduğu vurgulandı.

Artık kaybın 113 milyar doların üzerinde olacağı belirtildi. Bu küresel hava yolu şirketlerinin gelirlerinin yüzde 19 düşmesi anlamına geliyor.  

“3 ay veya daha az dayanacak nakdi bulunuyor”

IATA baş ekonomisti Brian Pearce'nin yayımladığı verilere göre hava yolu şirketlerinin yüzde 75'inin masraflarını karşılayabilmek için 3 ay veya daha az dayanacak nakdi bulunuyor.

Nakit sıkıntısı yaşamaya başlayacak olan hava yolu şirketlerinin yaklaşık 200 milyar dolarlık bir desteğe ihtiyacı olacak. 

"Hükümetler bu konuda bekle-gör politikası uygulayamaz"

Konuyla ilgili açıklamada bulunan IATA CEO'su  Alexandre de Juniac şunları kaydetti:

Her bölge ve üykeye aynı, tek bir çözüm sunulamaz.Bu yüzden dünya genelinde hükümetlerle bağlantıya geçip kendi ülkelerindeki koşullara göre önlem almalarını isteyeceğiz. Zaman burada çok önemli. Hükümetler bekle-gör politikası uygulayamaz. Hemen harekete geçmeleri lazım

Bu arada Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü de, hükümetlere hava yük taşımacılığı operasyonlarının aksatılmaması çağrısında bulunup, kritik önemdeki sağlık ekipmanları ve ilaçlarının mevcudiyetini sağlamanın gerekli olduğunu açıkladı.

Havayolu şirketleri ne durumda?

Lufthansa CEO'su Carsten Spohr ise yaptığı açıklamada, "Koronavirüsün salgını bütün küresel ekonomiyi ve şirketimizi eşi benzeri görülmemiş bir olağanüstü duruma soktu. Mevcut durumda, kimse olabilecekleri öngöremiyor" dedi. Lufthansa 763 uçağının 700'ünün uçuşunu durdurduğunu ve yönetim kurulunun yüzde 20'lik bir ücret kesintisine uğrayacağını açıkladı.

Delta Air Lines önceki gün yaptığı açıklamada, 600'den fazla jetinin uçuşunu durduracağını, şirket ödemelerinin yarı yarıya kadar azaltılacağını ve talep tekrar artana kadar seferlerin yüzde 70'den fazlasını azaltacağını açıklamıştı.

American Airlines Group ise çalışanlarına gönderdiği notta, daha önce hissedarlarını çok sayıdaki temettü ile ödüllendirdiği ve iyi zamanlarda hisse geri alımları yaptığını ve şu anda krizi idare etmek için yeterli nakdinin kalmadığı eleştirilerini reddetti.

Avustralya'daki Qantas Hava Yolları ise tüm uluslararası uçuşlarını durduracağını ve 30.000 çalışanının üçte ikisini ücretli ya da ücretsiz izne çıkardığını açıkladı.

Düşük fiyatla hizmet sunan easyJet PLC hava yolu şirketi ise, önümüzdeki 18 ayda pilot işten çıkar riskini asgariye indirmek için maaş ödemelerinin dondurulması ve tüm personelin üç aylık ücretsiz izne çıkmaları gibi koşulları içeren bir anlaşmayı İngiltere'deki pilot sendikasıyla imzaladı.

Kamu şirketi Emirates de pilotlarına ve personeline ücretsizizne çıkmaları konusunda çağrıda bulunurken, rakip firma Qatar Airways ise 200 çalışanını işten çıkardı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU