ABD havayolu sektörü, koronavirüs zararını telafi için yönetimden 50 milyar dolarlık kurtarma paketi istedi

"ABD havayolları, onların çalışanları, yolcular ve kargo sektörü üzerindeki ekonomik etki sarsıcı"

Salgın nedeniyle birçok ülkede olduğu gibi ABD'de de havayolu şirketleri uçuşlarını önemli miktarda azalttı (AFP)

ABD'de havayolu sektörü, koronavirüs krizinin ortasında talebin sert düşüşe geçtiğini belirterek bu durumla başa çıkmak için yönetimden 50 milyar dolarlık (yaklaşık 322 milyar TL) kurtarma paketi istedi.

Pazartesi günü yayımlanan mektupta American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines ve Southwest Airlines başta olmak üzere havayolu şirketlerini temsil eden ticaret grubu Airlines for America, sektörün ayakta kalabilmek için 25 milyar dolar (yaklaşık 161 milyar TL) hibeye, 25 milyar dolar krediye ve önemli miktarda vergi indirimine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mektupta yönetimin harekete geçmemesi halinde grup üyelerinin yıl sonu itibarıyla parasız kalacağı belirtildi.

Havayolu grubunun başkanı Nicholas Calio, “Bu bugünün sorunu, yarının değil. Derhal harekete geçilmesi gerekiyor" dedi.

Grubun internet sitesindeki bir paylaşımdaysa, "ABD havayolları, onların çalışanları, yolcular ve kargo sektörü üzerindeki ekonomik etki sarsıcı" ifadeleri kullanıldı.

Bu kriz, eskiden güçlü ve sağlıklı olan bir sektörü şimşek gibi vurdu ve krizin etkilerinin kötüleşmeye devam edeceğine yönelik endişelerimiz sürüyor.

Mektupta, kredi kartı şirketlerinin ödemelerini yapmaması durumunda sektörün karşı karşıya bulunduğu mali krizin daha da kötüleşeceği uyarısı yer aldı.

Donald Trump, havayolları ve yolcu gemileri gibi ABD sektörlerini desteklemek istediğini söylemişti. Yine de bir sektörün kamu parasıyla kurtarılması, Trump'ın destekçilerinin tamamı tarafından hoş karşılanmayabilir.
 


ABD'li havayolu şirketleri uçuşlarını durdurdu ve geçen hafta acilen harekete geçilmesi yönünde alarma geçirmek için Beyaz Saray'la görüştü.

Reuters'a konuşan yetkililer, ABD Ulusal Ekonomi Konseyi ve Hazine Bakanlığı'nın önerilen bir yardım paketini hazırladığını ve yetkililerin parlamento üyeleriyle ilk müzakereleri gerçekleştirdiğini söyledi.

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, yönetimin ABD'li havayolu şirketlerine yardım etmeyi "gözden geçirdiğini" dile getirdi.

Şirketler bu hibelerin, 2020 boyunca koronavirüse atfedilebilen likidite azalışını telafi edeceğini söyledi.

Pazar günü yaptığı açıklamada, mart ayının ilk iki haftasında normal yolcu sayısının bir milyon kadar düştüğünü belirten United Airlines, şu anki tahminlere göre bu ay boyunca elde edilecek hasılatın geçen marttakinden 1,5 milyar dolar (yaklaşık 10 milyar TL) daha az olacağını öngördüklerini bildirmişti.

Fox Business News'e konuşan Kudlow ise "Bu (havayolları için) pek de kurtarma paketi sayılmaz" diyerek bunun bir likidite ve nakit akışı yardımı olduğunu kaydetti.

Havayolu şirketlerinin hiçbiri batmıyor. Ama nakit sıkıntısına düşerlerse onlara yardım etmeye çalışacağız. Ne yapabileceğimizi görmek için Temsilciler Meclisi'ne ve Senato'ya danışıyoruz.

Associated Press'ten de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU