“Evde kalın” çağrısına uyamayan evsizler, ABD’deki boş evleri işgal etmeye başladı

Evsiz sayısının bir yılda yüzde 16 arttığı Kaliforniya'da harekete geçen eylemciler, boş duran bir eve daha el koydu

İşgal edilen ev, Kaliforniya Eyaleti Ulaşım Departmanı’na ait (Twitter/@ccedLA)

Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ABD’nin Kaliforniya eyaleti de koronavirüsle mücadele etmeye çalışırken, eyalette yaşayan evsizler boş evleri işgal etmeye başladı. 

Önce Oakland’da bir grup evsiz anne, aylardır işgal ettikleri evde oturmaya hak kazandı. Cumartesi günü de bir grup evsiz protestocu, El Sereno’da terkedilmiş bir eve yerleşti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aileleriyle birlikte gelen eylemciler sadece bu evi değil, benzer durumdaki başka evleri de kullanacaklarını söyledi. İşgalcilerin de dahil olduğu Evlerimizi Geri Alıyoruz hareketi, normalde daha fazla sayıda evi işgal etmeyi planladıklarını belirtti. Fakat iki eylemci “başkasının mülküne izinsiz girmek” suçlamasıyla gözaltına alınınca, eylem sınırlı kaldı.

Protestocular, koronavirüs tehdidini yaşadıklarını ve bölgede barınma ihtiyaçlarını başka türlü karşılayamadıklarını ifade etti. Yetkililere seslenerek, evsizlik sorununun acilen boş evler, kütüphaneler, dinlenme ve eğlence merkezleri gibi hükümete ait binalarla çözülmesi gerektiğini vurguladı. 

18 aydır akrabalarının ve arkadaşlarının kanepesinde uyuduğunu belirten 42 yaşındaki Martha Escudero, şöyle konuştu:

İki kız çocuğu annesiyim ve bir eve ihtiyacım var. Bu evlerse boş ve topluma aitler. Koronavirüsle birlikte evlerimizde kalmamızı istiyorlar, ancak bazılarımızın evi yok.

Escudero, Oakland’daki annelerin kendilerine ilham verdiğini de vurguladı. Elektrik sorununu şimdilik jeneratör getirerek çözdüklerini bildirerek, suyu açmaları için yetkililere çağrıda bulundu.

Escudero ailesiyle birlikte yeni işgal edilen eve taşınan bir başka aile de 33 yaşındaki Ruby Gordillo ile üç çocuğu. 

Evin yeni sakinlerinden 64 yaşındaki kaynak ustası Benito Flores de şöyle konuştu:

Gelip bu evleri işgal etmemizin suç olduğunu söylüyorlar ama bu suç değil, adalet!

Oakland’daki başarılı işgali gerçekleştiren Konaklama için Aileler (Moms 4 Housing) gibi bu aileler de Toplumun Güçlendirilmesi için Californialılar Dayanışması’ndan (Alliance of Californians for Community Empowerment) destek alıyor. 
 

 

Oakland’da işgal edilen evin sahibi, orayı elden geçirip satmak isteyen bir emlak şirketiydi. 18 Kasım’da başlayan işgalle birlikte baskı kurularak emlak şirketinin evi ocak ayında elden çıkarması sağlanmıştı. 

Fakat El Sereno’da yeni işgal edilen ev, otoban genişletilecek diye kamulaştırılan 460 konuttan birisi. Projenin askıya alındığı bölgede, 35 yıldır boş olan evler var. 

Yerel Pasadena Star-News gazetesinin araştırmasına göre, El Sereno’daki 460 evden 163’ü geçen yıl boştu. Los Angeles Times’ın 2015’te tuttuğu kayda göre de, bunlardan en az 37’si ikamet edilemez durumda. Bu sayının o tarihten bu yana artmış olması kuvvetle muhtemel.

Yaklaşık 40 milyon kişinin yaşadığı Kaliforniya'daki ev sayısında 1 milyon 400 bin eksik olduğu tahmin ediliyor. Evsiz sayısı geçen seneye göre yüzde 16 artarak 151 bin civarına çıktı. 



Independent Türkçe, LA Times, Gazete Yolculuk

DAHA FAZLA HABER OKU