IŞİD’e katılmak için ülkesini terk eden Londralı kız öğrenci “pişman değil” ama eve dönmek istiyor

“Bir çöp tenekesinde bir kesik başı ilk gördüğümde bu beni hiç ürkütmedi”

1

Zamira Rahim – The Independent

IŞİD’e katılmak için 2015 yılında Londra’dan Suriye’ye giden 19 yaşındaki Şamima Begüm, bu ülkeye geldiği için pişman olmadığını ancak ülkesine dönmek istediğini söyledi.

Şamima Begüm, Şubat 2015’te okumakta olduğu Bethnal Green Academy yarı yıl tatilinde olduğu sırada iki arkadaşı Kadiza Sultana ve Amira Abase ile birlikte Suriye’ye gitmek üzere yola çıktı.

Şu anda hamile olan Begüm, yakın zamanda Suriye’deki bir mülteci kampına kaçtı. Burada The Times’a konuşan Begüm şunları söyledi:

 

“4 yıl önce Bethnal Green’den kaçan 15 yaşındaki aynı aptal küçük kız öğrenci değilim. Ve buraya geldiğim için pişman değilim.”

 

Begüm 2015’te Suriye’nin Rakka şehrine geldikten günler sonra, Hollandalı IŞİD savaşçısı Yago Riedijk’le evlendi. Grup aleyhine casusluk yapmakla suçlanan ve hapse atılarak işkence gören kocası daha sonra serbest bırakıldı.     

Begüm şunları anlattı:

 

“Hayat Rakka’da çoğunlukla normaldi. Ara sıra bombalama gibi şeyler oluyordu. Ama bir çöp tenekesinde bir kesik başı ilk gördüğümde bu beni hiç ürkütmedi. Savaş meydanında yakalanmış bir savaşçıya, bir İslam düşmanına aitti. Yalnızca eğer şansı olsaydı Müslüman bir kadına neler yapardı diye düşündüm.”

 

IŞİD toprak kaybederken Begüm’ün bir kız ve bir erkek çocuğu oldu. İki çocuk da hasta olup hayatlarını kaybetti. Begüm, IŞİD’i destekleyici görünmesine rağmen şunları söyledi:

 

“Sonunda artık daha fazla dayanamadım. Katlanamadım. Eğer kalırsam doğurmak üzere olduğum çocuğun da diğer çocuklarım gibi ölmesinden korktum. Böylece halifelikten kaçtım. Şimdi tek istediğim şey evime, Britanya’ya geri dönmek.”

 

Şamima Begüm, eşini en son iki hafta önce, beraber terör grubunun elindeki son kalelerden Baghuz’u terk ederken gördü. Eşi, orada bir grup Suriyeli savaşçıya teslim oldu.

Ülkesindeki insanların kendisi hakkında ne düşündüğünü bildiğini, internette yazılanların hepsini okuduğunu belirten Begüm şöyle devam etti:

 

“Çocuğumu doğurmak için evime gitmek istiyorum. Şu anda tek istediğim şey bu. Evime dönebilmek ve çocuğumla sessizce yaşayabilmek için gereken her şeyi yapacağım.”

 

 Şamima Begüm’ün kız kardeşi Renu, ITV News’a yaptığı açıklamada kardeşinin yaşadığını duymaktan dolayı mutlu olduğunu belirtti.

Renu şunları söyledi:

 

“Kız kardeşim bulunduğu için, güvende olduğu ve ses verdiği için çok rahatladım. Orayı terk etmeye çalıştığını biliyorduk. Uzun zamandır onunla iletişimi kaybetmiştik. İyi olduğunu öğrendiğimiz için mutluyuz.”

 

Begüm’ün Londra’yı birlikte terk ettiği arkadaşlarından Kadiza Sultana’nın Mayıs 2016’da Rakka’daki bir hava saldırısında öldürüldüğü bildirilmişti. Diğer arkadaşı Amira Abase’nin ise halen hayatta olabileceği belirtiliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editoryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU