IMF, Venezuela'nın 5 milyar dolarlık fon talebini "tanınırlığı olmadığı" gerekçesiyle reddetti

Venezuela lideri Maduro, koronavirüsle mücadele için IMF'den yardım istemişti

Fotoğraf: AFP

Uluslararası Para Fonu (IMF), Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun koronavirüse (Kovid-10) karşı sağlık sistemi kapasitesini güçlendirmek için talep ettiği 5 milyar dolarlık fonu reddetti.

Söz konusu talep, Venezuela’nın 2001’den beri IMF’den ilk talebi oldu.

Washington merkezli kurumdan yapılan açıklamada, "Maalesef IMF bu talebi dikkate alacak konumda değil. Çünkü ülke hükümetinin uluslararası tanınırlığı konusunda ‘açıklık’ yok" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "Daha önce de belirttiğimiz gibi, IMF’den fon alacak ülkelerin, uluslararası tanınırlığa sahip olması gerekiyor, ancak şu anda Venezuela’da tanınmaya dair netlik söz konusu değil" denildi.

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Devlet Başkanı Nicolas Maduro, IMF'den, sağlık sistemimizin Kovid-19'la mücadele kapasitesini güçlendirmek için 5 milyar dolarlık finansman talebinde bulunmuştur" ifadelerini kullanmıştı.

Başvuruyu, hükümetin "halkı korumak için attığı başka bir adım" olarak nitelendiren Arreaza, mesajında Maduro'nun IMF İcra Direktörü Kristalina Georgieva'ya gönderdiği mektubu da paylaşmıştı.

ABD dahil 50’den fazla ülke, başkanlığını ilan eden muhalefet lideri Juan Guaido’ya destek verirken, Maduro hükümetini 1 yıldan fazla bir süredir tanımıyor.

Kovid-19'a vaka sayısının 33’e ulaştığı Venezuela’da tüm ülke karantina bölgesi ilan edilmiş ve halkın evlerinde kalması istenmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU