Malezya'da bir camideki etkinliğe katılan 16 bin kişi arasında 100 kadar yeni korona vakası tespit edildi

Başkent Kuala Lumpur'daki dini toplantıya katılan 16 bin kişi enfeksiyon riski altında olabilir

'Jor Qudama ve Ulama' etkinliği 27 Şubat'taki Regaib Kandili'nde başlamıştı (AP)

Uluslararası dini etkinlik sonrasında birçok kişiye koronavirüs bulaştığı doğrulanan ve toplam vaka sayısı 428'e çıkan Malezya, Güneydoğu Asya'da salgından en kötü etkilenen ülke haline geldi.

Sağlık Bakanlığı pazar günü 190 yeni Kovid-19 vakası bildirirken, bunların yarısından fazlası çeşitli ülkelerden 16 bin kişinin camide katıldığı etkinlikle bağlantılı.

Bakanlık, etkinliğe katılan herkesin ve onlarla yakın temasta olanların iki hafta boyunca karantinaya alınacağını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şu ana kadar Malezyalı 14 bin 500 katılımcının yaklaşık üçte biri test edildi. Sağlık Bakanı Adham Baba, 27 Şubat'ta başlayan 4 günlük etkinliğe katılan herkesin bölge müdürlüklerine haber vermesi gerektiğini söyledi ve hükümetin "izlerini sürüp onları yakalayıncaya kadar peşlerini bırakmayacağına" söz verdi.

Vakalardaki ani artış, geçen haftanın başlarında, başkent Kuala Lumpur yakınlarında bulunan Sri Petaling camisindeki etkinliğe katılan 6 Malezyalının test sonucunun pozitif çıkmasıyla tespit edildi. Brunei'deki 50 vakanın 45'i aynı etkinlikle bağlantılı.

Malezya hükümeti, salgın hakkında özel bir toplantı için bugün bir araya gelmeyi planlıyor.

Pazar yapılan basın toplantısında Baba şunları söyledi:

Artık hastalığı önlemede ileri bir aşamadayız ve toplantıda hükümetin salgını ele alırken atacağı bir sonraki adım tartışılacak.
Şu ana kadar Kovid-19 testinde pozitif çıkan, solunum yardımına ihtiyaç duyan yaklaşık 9 hasta yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyor.

Malezya hükümeti uluslararası konferanslar ve sportif, sosyal ve dini etkinlikler de dahil olmak üzere tüm halka açık toplantıları nisan sonuna kadar yasakladı. Okul toplantıları da yasaklandı.

Malezya'da şu an yaşanan salgının merkezindeki İslami etkinliğin liderleri, nihayet katılımcılara virüs için taranma çağrısı yaptıkları pazartesi gününe kadar sessizliğini korudu.

Kendisini toplantının lideri diye tanıtan Mansur İsmail, bir videoda Sri Petaling camisinin karantina altına alındığını ve "cemaatin girmesine izin verilmediğini" söyledi.

Yerel The Malay Mail gazetesine göre, İsmail şunları söyledi:

Geçen gün "Jor Qudama ve Ulama" etkinliğine katılan herkesin rehberlik ve tıbbi tedavi almak için derhal kendi bölge sağlık ofislerine ya da Krize Hazırlık ve Müdahale Merkezi yardım hattına başvurması gerekmektedir.

Dünyanın dört bir yanındaki dini liderler, cemaatlerini evde kalmaya ya da inançlarının gerekliliklerini uzaktan ifa etmeye çağırdı.
 

 

Birleşik Krallık'ta, Britanya Müslüman Konseyi ve Britanya İslami Tıp Derneği, inanç okullarına ve camilere "cemaatle birlikte yapılan faaliyetlerin muhtemelen askıya alınmasına" ve dini derslerin internet üzerinden işlenmesine hazırlanmaları için tavsiyeler yayımladı.

Öneride "Hizmet sunmaya ve cemaate ulaşmaya devam edebilmek için, programları canlı yayımlamayı ya da video bağlantısı aracılığıyla göstermeyi düşünün" dendi.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Başkanı Tark Aouadi, WSHU Public Radio'ya bazı camilerin Skype veya diğer platformlar üzerinden online hizmetler ve dini etkinlikler düzenlemeye başladığını söyledi.

Koronavirüs salgını dünya genelinde 170 binden fazla kişiye bulaştı. Güney ve Güneydoğu Asya'yla Avrupa'daki vakalar muntazaman artmaya devam ediyor.

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU