Ünlü dinozorun İskoçya'da dolaştığı ortaya çıktı

Önemli bulgular, 170 milyon yıl önceki Jura Devri'nin ortalarında dinozorun geçirdiği evrime ışık tutuyor

(Pixabay)

Bilim insanları, stegosaurus türü dinozorların Skye Adası'nda bıraktığı 170 milyon yıllık ayak izlerini keşfederek ikonik yaratığın bir zamanlar İskoçya'da yaşadığını gösteren ilk kanıtlara ulaştı.

Edinburg Üniversitesi'nden paleontologlardan oluşan ekip,  izleri yıllarca saklayan iri kaya parçalarını yerinden oynatan 2017'deki fırtınadan sonra greyfurt büyüklüğünde izler buldu.

Üçgen şeklindeki ayak izlerini, inek büyüklüğündeki stegosauruslar 170 milyon yıl önce o zamanlar sığ bir lagün olan bölgenin yanındaki çamurluk alanda yürürken bıraktı.

Brothers Point ismiyle bilinen, Skye Adası'nın kuzeydoğu kıyısındaki bölge, bulunan fosil sayısı sebebiyle artık Dinozor Adası lakabını aldı.

Araştırmacılar, iki farklı boyutta sağ ve sol ayak izi tanımladı. Bu, ön ayakları daha küçük olan 4 ayaklı bir hayvanın yürüdüğü anlamına geliyordu.

Araştırmayı yürüten paleontologlardan Dr. Stephen Brusatte, The Guardian'a, "Bu ayak izleri, çok önemli ve çok ikonik dinozor türünün İskoçya'da yaşadığının ilk kanıtı" dedi. 

Bulgularını Plos One adlı akademik yayında yayımlayan ekip, aynı bölgede 50 farklı dinozor izine daha rastladıklarını, böylece kıyıdaki çamurluk alanın büyüyen bir hayvan topluluğuna ev sahipliği yaptığını keşfettiklerini söyledi.

Sırtları boyunca uzanan elmas biçimindeki çıkıntıları ve tehlikeli görünen "çivili" kuyruklarıyla stegosauruslar, en tanınan dinozor türleri arasında yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

En büyük stegosauruslar 9 metre uzunluğa ve 30 ton ağırlığa ulaşabilse de Brothers' Point'te ayak izlerini bırakan dinozor çok daha küçüktü, muhtemelen genç bir dinozordu.

Dr. Brusatte bulguların, yaklaşık 170 milyon yıl önce Jura Devri'nde, Skye Adası'nda nasıl bir hayat yaşandığına ışık tuttuğunu söyledi.

Brusatte, "Birçok farklı dinozor türüyle... dolup taşıyordu: Etçiller, otçullar, büyük olanlar, küçük olanlar, etrafta koşuşturanlar, sığ suda yürüyenler, uzun boyunlular, sırtı pullu olanlar. Burası, giderek genişleyen Atlantik'in ortasında subtropikal, ıslak, nemli, sıcak iklime sahip, ortasında dağların eteklerinden okyanusa akan nehirlerin olduğu bir adaydı ve kıyılarını da plajlarla lagünler çevreliyordu. Böyle yerler dinozorlar ve diğer tüm türden canlılar için cennetti" dedi.

Dünya çapında bu dönemden kalma görece az fosil bulunduğu için Skye Adası'ndaki bulgular, dinozorların evrimini daha iyi anlamaya çalışan paleontologlar için çok önemli kanıtlar.

İskoç hükümeti, bir kısmı özel koleksiyoncular tarafından zaten zarar gören Skye Adası'ndaki önemli alanları yasal olarak korumak için geçen yıl Doğa Koruma Emri çıkardı.

Bilim insanları, Skye Adası'ndaki ilk dinozor fosilleri çıkarıldığından beri onlarca yıldır bölgede çalışıyor ama bu ayak izleri, 2017'de onları gizleyen kayaları kenara iten şiddetli fırtına sayesinde keşfedildi.

Edinburgh Üniversitesi ekibi, bunun iyice araştırılmış bölgeleri bile yeniden incelemenin önemini vurguladığını söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU