“Özkoç’un dokunulmazlığı kaldırılsın diyenler Yargıtay kararını incelesin”

Sözcü yazarı Saygı Öztürk: Kararlar dönemine göre değişiyorsa da ne diyeyim

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik olarak söylediği bazı sözler yüzünden hakkında soruşturma açılan ve iktidar mensupları tarafından dokunulmazlığı kaldırılması istenen CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’u köşesine taşıdı.

Öztürk, Özkoç’un söylediği sözlerin aslında Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik kullandığını hatırlattı ve Yargıtay kararını işaret etti.

Öztürk’ün köşesinin ilgili kısmı şöyle:

TBMM'deki sözleri nedeniyle Engin Özkoç hakkında ‘Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla ceza davası açıldı açılmasına ama Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin 18 Kasım 2016'da verdiği önemli bir karar var. O karardan bölümler aktarıyorum:

“Meclis çalışması deyimi sadece Meclis'in Genel Kurul toplantılarını değil, komisyon toplantıları ve siyasi partilerin grup toplantılarıyla, TBMM çatısı altında yapılan basın toplantılarını da kapsar. Meclis içi konuşmalar, Meclis dışında açığa vurulması ‘parlamenterlik' ve ‘Sorumsuzluk' kurumlarının doğal bir uzantısıdır. Yasama sorumsuzluğu kurumu Anayasa'nın 83. Maddesi'nde düzenlenmiştir. Anayasa'nın bu hükmüne göre oy, söz ve düşüncelerin yasama göreviyle doğrudan irtibatlı olması mutlak bir zorunluluk olmayıp, milletvekillerinin TBMM'de ve TBMM çalışmaları kapsamında dile getirdikleri ve bu hususta Başkanlık Divanı'nın teklifi üzerine TBMM tarafından alınan bir kararla yasaklanmamış olmak kaydıyla TBMM dışında da tekrarladıkları her türlü söz ve düşünce açıklamalarının yasama göreviyle irtibatlı olduğunun kabulü gerekmektedir.”

“Özkoç'un dokunulmazlığı kaldırılsın” diyenlerin, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin verdiği kararı incelemeleri gerekir. Ama, kararlar dönemine göre değişiyorsa da ne diyeyim?

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU