Üniversitelerden koronavirüs tedbiri , tatiller öne alındı, dersler online işlenecek

Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından eğitim kurumlarından ilk tatil ve online eğitime geçiş haberleri geldi. YÖK de rektörler ve uzmanların katılacağı bir toplantı düzenleyecek

Fotoğraf: AA

Dünyada büyük bir hızla yayılan koronavirüsün Türkiye'ye de sıçraması eğitim kurumlarını harekete geçirdi. Beş üniversite aldığı tedbirleri öğrencilerine duyurdu. 

Bahar tatili öne alındı

Kadir Has Üniversitesi nisan ayında yapılması planlanan bahar tatilini öne aldı. Üniversiteden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

6-10 Nisan tarihleri arasında planlanmış olan 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Tatili, tedbir amaçlı olarak öne alınarak 11 Mart günü öğleden sonra başlayıp 20 Mart günü sona erecek şekilde revize edilmiştir. Dersler 23 Mart 2020 günü başlayacaktır.

Bahar Tatili süresince idari ve akademik personelimiz çalışmalarına evlerinden devam edeceklerdir.

Boğaziçi Üniversitesi de Kadir Has'la aynı yolu izlediÜnivğersitenin nisan ayında yapılması planlanan bahar tatili 16 Mart'a alındı. Boğaziçi Üniversitesi değişikliği öğrencilerine gönderdiği şu mesajla duyurdu: 

Değerli Öğrenciler,

Üniversitemiz akademik takviminde 20-26 Nisan 2020 tarihleri arasında planlanmış olan Bahar Tatili, COVID-19 (Coronavirüs) önlemleri çerçevesinde Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu’nun ortak kararı ile 16 Mart 2020 (Pazartesi) – 29 Mart 2020 (Pazar) tarihleri arasına alınmıştır. 

Senato, buna bağlı olarak akademik takvimde yapılacak değişiklikler üzerinde çalışmakta olup, üniversitemizdeki diğer faaliyetlere ilişkin kararlar ayrıca duyurulacaktır. 
 

 

Online eğitime geçtiler

Bahçeşehir Üniversitesi de eğitimi online platformlardan yapmaya karar verdi. Karar üniversitenin Twitter hesabından duyuruldu:

Sevgili öğrencilerimiz; Eğitim-Öğretim sürecimizin aksamaması için 16-30 Mart tarihleri arasında tüm derslerimizi online platformlarda devam ettirme kararı almış bulunmaktayız. Online derslerimizin programını hafta sonu itibariyle duyuruyor olacağız.

 

MEF Üniversitesi de koronavirüs tehdidi yüzünden eğitimi online yapacağını duyurdu. Rektör Prof. Dr. Muhammed Şahin'in Twitter hesabından paylaştığı açıklamada, üniversitenin 3 haftadır bazı önlemler aldığı belirtilerek 16-20 Mart tarihleri arasında eğitimin online yapılacağı aktarıldı.

Açıklamada önümüzdeki hafta ülkede koronavirüsle ilgili yaşanacak genel duruma göre yeni tedbirler alınabileceği de belirtildi.

 

 

Nişantaşı Üniversitesi'nde sanal sınıflar kuruldu

Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, koronavirüs nedeniyle öğretim çalışmalarına ara verildiğini belirterek, "Hem bilgisayar hem de mobil cihazlar üzerinden uzaktan canlı ders yapılmasına imkan veren sanal sınıf platformumuzla öğrencilerimizin eğitim-öğretimleri aksamayacak" ifadelerini kullandı. Rektör Yalçın, şunları kaydetti:

Hem bilgisayar hem de mobil cihazlar üzerinden uzaktan canlı ders yapılmasına imkan veren sanal sınıf platformumuzla öğrencilerimizin eğitim-öğretimlerinin aksamayacağını ifade etmek isterim. Öğrencilerimizin sağlığı birinci önceliğimiz. Bu sebeple WHO ve Sağlık Bakanlığı'nın bildirdiği gerekli tüm fiziki önlemleri de almış bulunuyoruz. Yerleşkenin farklı noktalarına enfeksiyondan korunma ve kişisel hijyen ile ilgili bilgilendirmelerin olduğu yazılar asıldı.

Akademik ve idari kadromuz ile öğrencilerimize hem Türkçe hem de İngilizce olacak şekilde bilgilendirme metinleri paylaşıldı. Aynı zamanda farklı noktalara el dezenfektanları yerleştirdik. El ile temas sağlanan yüzeyleri belirli aralıklarla alkol bazlı dezenfektanlarla temizliyoruz. Isı kazanım cihazları kapatılarak yüzde 100 temiz hava sirkülasyonu da sağlıyoruz.

 

YÖK rektörleri toplantıya çağırdı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) da koronavirüs gündemiyle bir toplantı düzenliyor. Toplantı bugün saat 18.00'de YÖK'te gerçekleştirilecek.

Üniversitelerde şimdiye kadar alınan ve alınması gereken tedbirlerin görüşeleceği toplantıya öğrenci sayısı ve yabancı uyruklu öğrenci sayısı yüksek olan bazı üniversitelerin rektörleri ve alanında uzman olan sınırlı sayıda akademisyen davet edildi.

Toplantıda ele alınacak konular arasında, yurt dışı ziyaret öyküsü bulunan ve planlayan akademisyenlerin durumu, akademik amaçlı gerçekleştirilen kongre, panel, toplantı gibi seyahat programları, üniversitelerde eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin durumu, değişim programları kapsamında yurt dışında bulunan Türk öğrenciler ve bu program sonrasında ülkeye dönenlerin intibakları yer alıyor. 

Bahçeşehir Koleji'nde online ders hazırlığı

Bahçeşehir Koleji de online dersler için hazırlık yaptığını duyurdu. Okuldan yapılan açıklamada 15 Mart Pazar günü 8 ve 12. sınıf öğrencileri için canlı olarak online ders denemesi yapılacağı belirtildi. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, öğrencilerin bir arada bulunduğu ortamlarda hastalıkların çabuk yayıldığını belirterek, "Türkiye genelinde 80 bini aşkın öğrencisi olan bir eğitim kurumu olarak her türlü olasılığa karşı tedbirlerimizi alıyoruz. Bazı ülkelerde uygulanan okulların tatil edilmesi uygulamasının ülkemizde de yaşanması durumuna karşı online derslerle öğrencilerimizin eğitimlerine kesintisiz devam etmeleri için de tüm altyapı çalışmalarımız tamam” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU