Halkın Hukuk Bürosu: Sağlık Bakanlığı'nın zorunlu yatış talebi nedeniyle ölüm orucundaki Gökçek ve Bölek hastanede tutuluyor

Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek'in avukatlığını yapan Halkın Hukuk Bürosu, müvekkillerinin hastaneye kaldırıldığını, evde bulunan 3 kişinin ise gözaltına alındığını duyurmuştu

Fotoğraf: Evrensel

Ölüm orucu eylemi yapan Grup Yorum üyeleri İbrahim Gökçek ve Helin Bölek'in kaldığı eve sabaha karşı baskın düzenlendi.

Halkın Hukuk Bürosu, eyleminin 265. gününde olan Bölek ile 268. gününde olan Gökçek'in Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldığını duyurdu ve zorla müdahale edilmemesi çağrısı yaptı.

Sabaha karşı 5 sularında kaldıkları ev basılan Gökçek ve Bölek'in yanı sıra, Grup Yorum üyesi olduğu belirtilen Erdinç Aslan, Ayhan Gün ve Yurdagül Gümüş'ün gözaltına alındığı belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gökçek ve Bölek'in avukatlığını yapan Halkın Hukuk Bürosu, ev baskınıyla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada şunlar söylendi:

Müvekkillerimizin rızasının yokluğu gözardı edilerek yapılacak bir müdahale sonucunda meydana gelebilecek her olumsuzluk karşısında, müdahaleyi gerçekleştiren doktorların ve buna zorlayan polislerin uluslararası anlamda sorumlulukları doğacaktır. Türkiye’nin de imzacısı olduğu ve iç hukuka uyarlamak amacıyla meclisten geçirdiği biyo-tıp sözleşmesinin 5. maddesi ve diğer birçok uluslararası sözleşmeye göre ilgili kişinin muvafakati bulunmaksızın tıbbi müdahalede bulunulması yasaklanmıştır.

Ölüm orucu direnişçilerine daha önceki kitlesel ölüm orucu eylemlerinde irade dışı müdahale işkencesi denenmiş ve bu müdahaleler, eylemcilerin hayatını kaybetmesine, sakatlanmasına veya vücudunda kalıcı hasarlar oluşmasına sebebiyet vermiştir. Müvekkillerimizin sağlığında bu denli olumsuzluklara yol açabilecek olan her türlü müdahale işkencedir. İşkence insanlık suçudur! İşkence suçunun zamanaşımı yoktur! Baskın sırasında evde bulunan iki kişinin kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra gözaltı yapılmadan evden ayrılmış olduğu bilgisi verildi. Müvekkillerimiz İbrahim Gökçek ve Helin Bölek’e ilişkin bir bilgi alamıyoruz şu anda. Erdinç Aslan, Ayhan Gün, Yurdagül Gümüş’ün gözaltına alındığı bilgisi verildi.

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan İbrahim Gökçek, Adli Tıp Kurumu'nun "Cezaevinde kalamaz" raporunun ardından ev hapsi kararıyla 24 Şubat'ta tahliye edilmişti.

Halkın Hukuk Bürosu: Zorla müdahale işkencedir

Halkın Hukuk Bürosu, İstanbul 18. Sulh Hukuk Hakimliği'nin Gökçek ve Bölek'in Sağlık Bakanlığı'nın talebi üzerine zorunlu yatışına izin verdiğini duyurarak, "Bu karar, zorla müdahalenin önünü açmak için yapılan bir hazırlık işlemi niteliğindedir. Zorla müdahale işkencedir" açıklaması yaptı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU