Söz sırası Kübra’da: Sanki ben erkek sporcuyum da bir kadının yerine olimpiyata gidiyorum

İrem Yaman’ın haksızlığa uğradığını iddia etmesinin ardından Independent Türkçe’ye konuşan Hatice Kübra İlgün, “Aralıktaki grandprixden önce ikimize de karar dilekçeyle tebliğ edildi. İmzaladık ve federasyona geri yolladık. İkimiz de kabul ettik” dedi

Hatice Kübra İlgün (sağda) / Fotoğraf: AA

Japonya’nın başkenti Tokya’da düzenlenecek 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda Tekvando branşı 57 kiloda Türkiye’yi Hatice Kübra İlgün’ün temsil edeceğinin açıklanmasının ardından milli sporcu İrem Yaman, karara tepki göstererek, haksızlığa uğradığını iddia etti.

Olimpiyat hakkının kendisine ait olduğunu savunan Yaman, kişisel Twitter hesabından “Benim uğradığım haksızlığa başka kadın sporcuların uğramaması için elimden geleni yapacağım” dedi.

 

 

Türkiye Tekvando Federasyonu’nun (TTF) puan hesaplamalarına göre Yaman’dan daha başarılı bularak olimpiyat vizesi verdiği Hatice Kübra İlgün, Yaman’ın bu iddialarının ardından Independent Türkçe’ye konuştu.

İlgün, “Federasyonun ‘Aralık ayındaki grandprix müsabakasından en iyi dereceyi yapan olimpiyata gidecek’ kararı her ikimize de tebliğ edildi. İmzaladık ve federasyona geri yolladık. İkimiz de bunu kabul ettik” dedi.

İrem’in 62 kiloda, kendisinin ise olimpik branş olan 57 kiloda mücadele ettiğini söyleyen Hatice Kübra, şöyle konuştu:

57 kilo olimpiyat sıkleti olduğu için puanlarımın tümünü bu kiloda aldım. İrem, dünya ve Avrupa şampiyonluğunu 62 kiloda aldı. Grandprix müsabakalarının tümünden derece aldım. Rusya’daki Grandprixde derece maçında karşı karşıya geldik ve onu orada yendim. Ardından da gümüş madalya kazandım. Bu sonuçla olimpiyata gitmeye ben hak kazandım. İrem de bunu biliyordu.

 

Hatice Kübra İlgün - AA1.jpg
Hatice Kübra İlgün / Fotoğraf: AA

 

Aralık ayındaki turnuvanın ardından olimpiyata gidecek ismin belli olduğunu, bu kararın olimpiyat komitesi ve TTF tarafından alındığını belirten İlgün, “Bunu bildiği halde böyle bir şey yapmasına anlam veremiyorum. Tabi o da olimpiyatlara katılmak istiyor ama sonuç belli. Böyle karar verildi” değerlendirmesinde bulundu.

İrem Yaman basın toplantısında kararın seçmelerden iki gün önce bildirildiğini söylemişti. Bunun doğru olmadığını öne süren Hatice Kübra İlgün, İrem Yaman’ın konuşmalarına anlam veremediğini söyleyerek, şu serzenişte bulundu:

Sanki ben yabancı bir sporcuymuşum gibi yansıtılıyor. Kadın haklarından bahsetti. Sanki ben erkek sporcuyum da onun yerine gidiyorum gibi lanse ediliyor. Federasyonun yaptığı açıklamada her şey gayet net ve ortada. Sonuçta benim 57 kiloda elde ettiğim başarılar belli. Tüm puanlarımı 57 kiloda topladım. İngiliz sporcu Jade Jones'la ben de dövüştüm ve kendisini yendim. Hemen hemen en iyi sporcularla karşılaşıyorum ve hepsi 57 kiloda dövüşüyor.  Hepsi olimpiyat şampiyonu ya da dünya şampiyonu... Sonuçta hepimiz kazanabiliriz, kaybedebiliriz ama son maç oydu ve ben kazanarak hakkımla olimpiyat kotasını aldım.

Bundan sonraki süreçte olimpiyat hazırlıklarına aralıksız devam edeceğini söyleyen Hatice Kübra, “Benim için asıl önemli olan şey olimpiyatlar. Bunu da layığıyla yerine getirip altın madalyayı ülkeme kazandırmak için her şeyi yapacağım” şeklinde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Dünya ve Avrupa şampiyonu milli tekvandocu İrem Yaman, kadınlar 57 kiloda 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda Türkiye'yi kendisinin temsil etmesi gerektiğini savunmuştu.

İrem Yaman, düzenlediği basın toplantısında şu iddialarda bulunmuştu:

Hak ettiğim halde olimpiyatlara katılamama gibi bir durumla karşı karşıyayım.

Topladığım puanlarla Dünya Tekvando Federasyonu sporcu sıralamasında ilk 3 sırada yer almaktayım.

İlk kadın olimpiyat şampiyonluğunu ülkeme kazandırmaya bu kadar yakınken bu haksızlığa sessiz kalmayacağım.

Bu hukuksuzluğa başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere diğer ilgili kurumların duyarsız kalmayacağını düşünüyorum.

Bana yapılan bu yanlışın bir daha başka bir kadın sporcunun başına gelmemesi için mücadeleme devam edeceğim.

Türkiye Tekvando Federasyonu ise, dün yaptığı açıklamada sporcuların performanslarına göre seçim yapıldığını ve Hatice Kübra’nın İrem Yaman’a karşı müsabakalarda 2-1 üstünlük kurduğu belirtilerek, olimpiyatlara performans olarak önde olan sporcunun katılmasına karar verildiğini açıkladı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU