Financial Times: Dijital yayıncılığa geçen The Independent üst üste üç yıl kar açıkladı

Büyük Britanya’nın kağıt baskıyı sonlandırarak yalnızca internet üzerinden yayın yapan ilk büyük gazetesi, bunun sonucunu aldı

The Independent’ın 4 sene önce kağıt baskıyı sonlandırması, diğer yayıncılar tarafından yakından takip edilen bir deney durumunda (AA)

Financial Times’tan Alex Barker ve Mark Di Stefano’nun haberine göre, 1986’da kurulan The Independent’ın karı hala basılı yayını sürdüren Telegraph’ı geçti.

2010’da ortak olan Rus hissedarı Evgeny Lebedev’in kararıyla 4 yıl önce kağıt baskıyı sonlandıran The Independent, üç yıl üst üste kar açıkladı.

Yayın çizgisini daha ilgi çekici haberlere doğru yönelten The Independent’ın cirosu azalsa da, kağıt baskının maliyetinden kurtulan kuruluş on yıllardır süren zarardan sonra kar etmeyi başardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2018 eylülünde açıklanan yıllık vergi öncesi kar 3 milyon sterlinken (yaklaşık 24 milyon TL) ondan sonraki sene aynı veri 2,3 milyon sterlin (yaklaşık 18,5 milyon TL) olarak açıklandı. Bu karın düşmesindeki gerekçeyse, daha fazla gazeteciyi işe almanın maliyetiydi.

The Independent’tan 10 kat fazla ciro yapan, bir dönemin en karlı yayın kuruluşlarından The Telegraph Medya Grubu’ysa 2018’de yıllık vergi öncesi karını 900 bin sterlin (yaklaşık 7 milyon TL) olarak bildirdi.

Independent Dijital Haber ve Medya Limited Başkanı John Paton, grubun bir hayali gerçekleştirdiğini vurgularken şöyle konuştu:

Dünyadaki ciddi gazetelerden pek azı basılı yayından sadece dijitale geçebildi.

The Independent’ın yüzde 30 hissesinin 2017’de aralarında Sultan Muhammed Abuljadayel’in de olduğu Suudi yatırımcılara satılması, bazı çevrelerde şüpheye yol açtı. Fakat medya denetleme kuruluşu Ofcom, ağustosta yayımladığı raporda, yeni sahiplerin gazetenin editoryal politikası üzerinde etkisi olmadığını duyurdu.

Suudi Arabistan Araştırma ve Pazarlama Grubu’yla (SRMG) yapılan anlaşmayla da The Independent’ın Türkçe, Arapça, Farsça ve Urduca dillerinde de internet üzerinden yayımlanması için lisans verildi. Aralarında Rusça’nın da olduğu dillerde yayın için yeni ortaklıklar da planlanıyor.



Financial Times

DAHA FAZLA HABER OKU