Google şifrenizin çalınma ihtimalini gösteren Chrome uzantısı geliştirdi

Yeni geliştirilen başka bir araç da bilgisayar korsanlarının hesaplara erişimini engellemek için kullanılacak

Google, şifrelerin çalınması ve çeşitli sitelerde kullanılması konusunda insanları uyarmaya çalışıyor.

Firma, Chrome tarayıcısına Şifre Yoklaması (Password Checkup) adlı bir uzantı eklediklerini duyurdu. Yeni sistem, hesap detaylarının siber saldırıdan ya da herhangi bir veri ihlalinden etkilenip etkilenmediğini kullanıcılara haber verecek.

Eğer üye giriş kısmı çalınır ve internette ulaşılır hale gelirse açılan bir pencerede, kullanıcıyla ilgili detayların artık güvende olmadığını ve şifrenin değiştirilmesi gerektiğini gösteren bir uyarı çıkacak.

Söz konusu eklentinin Stanford Üniversitesi’nden kriptografi uzmanlarının desteğiyle hazırlandığını bildiren firma, tasarımın “gizlilik esas alınarak” oluşturulduğunu ve bu nedenle hesap bilgilerinin asla Google’a açıklanmayacağını vurguladı.

Firma geliştirdikleri Çapraz Hesap Koruması (Cross Account Protection) adlı bir diğer uzantının ise bilgisayar korsanlarının kullanıcıların Google hesaplarına girmesini sağlayan durumlara karşı tasarlandığını kaydetti.

Bu araç, kullanıcıların Google hesaplarıyla oturum açtığı diğer uygulamaları ve web sitelerini uyararak hesabın güvenliğini sağlamak için harekete geçmelerini sağlayacak.

Firma, Google üye girişinden faydalanan internet platformlarını bu aracı kullanmaları için teşvik ediyor. Sistem, söz konusu eklentiyi diğer hizmetlerin de kurmasını gerektiriyor.

İnternet devi, diğer siteler ve uygulamaların bu eklentiye başvurmalarını kolaylaştırmak adına sektör kuruluşlarından İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) ve OpenID Vakfı ile birlikte hareket ettiklerini açıkladı.

Google’da suiistimalle mücadele ve güvenlik alanında çalışan araştırmacı Kurt Thomas, şu açıklamalarda bulundu:

“Gizliliğiniz ve güvenliğiniz son derece önemli. Password Checkup ve Cross Account Protection gibi teknolojilerle, yalnızca Google’da değil internet genelinde de kullanıcılarımızın güvenliğini geliştirmeye devam ediyoruz ve sizin online güvenliğinizi korumak için savunma stratejileri geliştirmekten asla vazgeçmeyeceğiz.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU