Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan aktivist tazminat davasını kazandı

Tazminat davasını kazanan Aslı Yasemin: Bu karar ile haksız bir şekilde gözaltına alındığımız, gözaltında kötü muameleye maruz bırakıldığımız kabul görmüş oldu

Fotoğraf: Reuters

2017 İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan ve polis şiddetine maruz bırakıldığını belirten Aslı Yasemin, açtığı tazminat davasını kazandı.

Kaos GL’den Yıldız Tar’ın aktardığına göre, Aslı Yasemin, 25 Haziran 2017’de düzenlenen İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanlar arasındaydı.

Yasemin polis gözaltına alırken şiddet görüp kötü muameleye maruz kaldığını belirtti. Aynı gece serbest bırakılan Yasemin hakkında bir dava açıldı.

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettiği iddiasıyla yargılanan Yasemin beraat kararı verildi.

Kararın 14 Ekim 2019’da kesinleşmesinin ardından Aslı Yasemin avukatı Bülent Çoban aracılığıyla tazminat davası açtı.

Hazine’ye açılan davada Aslı Yasemin gözaltında kaldığı süreç boyunca manevi olarak zarar gördüğünü, görevlilerin keyfi, sert ve hukuk dışı tutumları nedeniyle sağlığında olumsuz etkiler oluştuğunu belirtti.

Haksız olarak gözaltında kaldığı süre, toplumsal konumu, haksız yakalama ve gözaltına alınmanın üzerinde bıraktığı olumsuz etkiler dikkate alınarak 6 bin TL manevi tazminat ve yargılama gideri ve vekalet ücretinin hazine üzerine bırakılmasını talep etti.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Yasemin’in manevi tazminat talebini kısmen kabul ederek 600 TL tazminat ödenmesine karar verdi. Mahkeme vekalet ücretinin de Hazine tarafından ödenmesine hükmetti. Aslı Yasemin ve avukatı tazminat miktarı düşük olduğu için bir üst mahkemeye itiraz edecek.

Yasemin kararı şu ifadelerle yorumladı:

Benim için sevindirici bir haber. Davayı açarken eğer kazanırsam bir LGBTİ+ derneğine bağışlamayı düşünüyordum zaten. Bu karar ile haksız bir şekilde gözaltına alındığımız, gözaltında kötü muameleye maruz bırakıldığımız kabul görmüş oldu. Bu sebeple mutluyum. Tabi ki bu kararla ülkede bir şey değişmeyecek ancak haksızlık olduğunun mahkeme tarafından da onaylanması iyi bir gelişme. Talep ettiğimizin ancak yüzde 10’unu verdiler ancak burada önemli olan meblağ değil. Talep ettiğimiz tazminatı verseler de yeterli olmayacaktı. Neyin karşılığı olacaktı ki? Benim için kısmen de olsa kabul edilmiş olması önemli.”

Ne olmuştu?

İstanbul Valiliği Haziran 2017'de  2017 LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne "izin verilmeyeceğini" açıklamıştı.

Valilik internet sitesinden yaptığı son dakika açıklamasıyla 25 Haziran LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne izin verilmeyeceğini söyledi. Polis günün erken saatlerinde İstiklal Caddesi'ni kapatmıştı. Pazar günü gerçekleşen etkinlikte bazı aktivistler gözaltına alınmıştı.

 

Kaos GL

DAHA FAZLA HABER OKU