Erdoğan’ın eski danışmanı Beki: Ölümden kaçan mültecinin suçu ne?

Karar yazarı Akif Beki: ‘Mültecileri daha fazla beslememe’ söyleminin, mülteci düşmanlığını besleme tehlikesi de gözardı edilemez

Fotoğraf: Reuters

Karar yazarı Akif Beki, geçmişte danışmanlık yaptığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriyeli sığınmacılar için söylediği “Beslemeye mecbur muyuz?” sözlerini eleştirdi.

Beki, bugünkü köşe yazısında İdlib’te Suriye ordusunun saldırısı sonrası Türkiye’nin sığınmacılar konusunda attığı adımları değerlendirdi.

İktidar cephesinde Suriyeli sığınmacılarla ilgili ilk rahatsızlığın yerel seçimlerde başladığını işaret eden Beki, şunları yazdı:

Mülteci memnuniyetsizliğinin iktidara siyasi bedel ödettirdiği, İstanbul’a mal olduğu analizi, ne kadar isabetliydi? Seçim  yenilgisinin bağlanacağı ölçüde yaygın bir hoşnutsuzluk var mıydı, ayrı tartışma konusu.

Ancak Ensar-Muhacir kucaklaşmasının, çoğunluk nezdinde karşılık bulmadığı gibi bir sonuç çıkarıldığı muhakkak.

Cumhurbaşkanı’nın, sokaktaki ‘mülteci tepkisi’yle örtüşen yeni söylemi de, bunu teyit ediyor.

Gelişmeleri takip etmeyip eski durum üzerinden sağa sola ayar veren tambura takımına duyurulur; geride kalıyorsunuz, haberiniz olsun. 

Cumhurbaşkanı’nın yeni söylemi, düne göre daha gerçekçi. 

Fakat ‘mültecileri daha fazla beslememe’ söyleminin, mülteci düşmanlığını besleme tehlikesi de gözardı edilemez.

Ölümden, açlıktan kaçıp insanlığımıza sığınmış gariban mültecinin suçu ne?  

AB’ye patlaması amaçlanırken sokakta mağdur Suriyelilerin başına patladığına tanık olduğumuz tepkilerin kontrolü ve yönetilmesi de iktidarın sorumluluğunda.

Beki, yazısının devamında şu önerilerde bulundu:

İktidara da mültecilere de iyilik etmek istiyorsanız; iç düşmanlığı kaşımayı, nefret körüklemeyi, farklı düşünenlere dalaşmayı, korku salarak tartışanları susturmayı, eleştiriyi suçlaştırmayı bırakın da toplumsal realitemize uygun çözümler önerin. 

Karar

DAHA FAZLA HABER OKU