Rusya, Çin’e maske ihracatını durdurdu

Çin’de başlayıp yaklaşık üç ayda 82 ülkeye yayılan koronavirüs nedeniyle tıbbi maske stokları tükenirken Rusya, en büyük ticaret ortağı Çin’e maske ve antiviral ilaç satışını geçici olarak yasakladı

Fotoğraf: AFP

3 binden fazla insanın yaşamına mâl olan koronavirüs endişesi devam ederken Rusya, en büyük ticaret ortağı Çin’e bazı tıbbi malzemelerin ihracatını durdurdu. 

Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin tarafından imzalanan ve 2 Mart ve 1 Haziran 2020 tarihleri arasında geçerli olacak karar, maskeler, antiviral ilaçlar, solunum yolları korunma malzemeleri, tıbbi koruyucu gözlükler, kimyasal koruyucu kıyafetleri ve eldivenleri de kapsıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kararda kapsam dışı bırakılanlar ise Rusya hükümetinin onaylayacağı insani yardım malzemeleri. 

TASS haber ajansının derlediği verilere göre Rusya’nın günde ürettiği maske sayısı 1,5 milyon adet.

Aralık ayında Çin’in 11 milyon nüfuslu ticaret kenti Wuhan’da patlak veren ve 82 ülkeye yayılan salgın sonrası Rusya’nın Çin’e ihracatı yalnızca 1 Ocak 19 Şubat tarihleri arasında bile yüzde 34 geriledi. 

Sınır komşularının 2019’da 110 milyar dolara ulaşan ticaret hacminde en fazla darbe alan tahıl, maden, hayvansal ve bitkisel yağlar ve hidrokarbon oldu. 

Maliye Bakanı Anton Siluanov, RBK’ya verdiği röportajda Çin-Rusya arası ticaretin günde yaklaşık 15,5 milyon dolar kaybettiğini aktardı. 

2024’e kadar Çin ile ticaret hacmini 200 milyar dolara çıkartmak isteyen, 2019’da 2,3 milyon Çinli ziyaretçi ağırlayan Rusya, 30 Ocak’ta Çin ile sınırlarını kapatmıştı. 

Rusya Tur Operatörleri Derneği’nin açıklamasına göre yerel turizm şubat ve martta en az 2,8 milyar ruble (Yaklaşık 44 milyar dolar) kaybedecek. Çinli turist yaz boyu gelememeye devam ederse ise bu sayının 500 milyar dolara dayanacağı ifade ediliyor. 

Yabani hayvan ithalatı durmuştu 

Rusya Federal Servisi Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Denetim Kurumu, 3 Şubat’ta aldığı kararla Çin’den gelecek her türlü egzotik hayvan, böcek, balık ve eklembacaklının ithalatını ve transit geçişini yasaklamıştı. Karar, 1 Mart’a kadar geçerliydi. 

Hong Kong’ta bir köpeğe koronavirüs teşhisi konulmasının ardından Ukrayna’nın Gıda Güvenliği ve Tüketicinin Korunması Servisi, Çin’den evcil hayvan ithalatı yapılmasını yasakladıklarını açıkladı. 

Alman hükümeti tıbbi teçhizat ihracatını yasakladı

 Alman hükümeti de koronavirüsün daha fazla yayılmasını göz önüne alarak, solunum maskelerinin ve diğer koruyucu ekipmanların da yer aldığı tıbbi teçhizat ihracatını yasakladı.

Almanya Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını yönetmek için oluşturulan kriz masasının tıbbi teçhizat ihracatına yönelik aldığı kararın bugün resmi gazetede yayınlandığı belirtildi.

Buna göre, solunum maskeleri, eldivenler ve koruyucu giysiler gibi virüse karşı tıbbi koruyucu ekipmanların başka ülkelere ihracatı yasaklandı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar 

DAHA FAZLA HABER OKU