Karlov suikastı davasında eski BTK çalışanından itiraf: Adil Öksüz’ün MİT kimliğini ben hazırladım

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov'a düzenlenen suikastla ilgili davada tanık olarak dinlenen eski BTK çalışanı Salim Z., FETÖ'nün darbe girişiminin kilit ismi olduğu iddia edilen Adil Öksüz'e MİT kimliğini kendisinin hazırladığını itiraf etti

Fotoğraf: AA

Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un Ankara’da katıldığı sergi açılışında öldürülmesi ile ilgili davanın görülmesine Ankara 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. FETÖ lideri Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 28 sanıklı davanın duruşmasında, 2011-2016 yılları arasında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) bilişim uzmanı olarak çalıyan ve kendisi bir başka FETÖ davasından tutuklu olan Salim Z. tanık olarak ifade verdi.

MİT'teki örgüt mensuplarından sorumlu olduğunu, bu görevin kendisine Murat Karabulut tarafından verildiğini anlatan Salim Z., örgütsel haberleşmede "no name" (isimsiz) hatlar kullanıldığını, kendisinde de 2014'e kadar böyle bir hat bulunduğunu belirtti.

Karlov cinayetini saklandığı evde duyduğunu aktaran Salim Z., cinayetin ardından "bunu FETÖ'nün yapmadığına ilişkin medyaya yönelik faaliyet yürütülmesi için örgütün grup kurduğunu duyduğunu" ifade etti.

'Ben burada vicdanımı temizliyorum'

Salim Z., çapraz sorgusu sırasında eylemlerinden bahsederken şunları anlattı:

Mesela Adil Öksüz olayı var. Onun MİT'e angaje olduğuna dair, MİT elemanı olduğuna dair belgeyi ben yaptım. Ben burada vicdanımı temizliyorum. Herkes beni biliyor. Ben de kendimi biliyorum. Memleketin altı üstüne gelmiş. Ben de bugün 'Yanlış yaptım.' diyorum.

Salim Z., sahte belgeyi USB üzerinden çalışan işletim sistemiyle hazırladığını vurguladı.

Darbe girişiminin ardından 2019'a kadar üç yıl Pursaklar'da bir evde önce üç kişi, ardından dört kişi kaldıklarını anlatan tanık, evde kaldığı kişilerle itirafçı olmaya karar vererek emniyete gittikleri sırada yakalandıklarını, ifadesinde yaklaşık 200 isim verdiğini dile getirdi.

Polis memuru öldürdü

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov, Ankara'da 19 Aralık 2016'da katıldığı bir sergide o sırada görevde olmayan polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş tarafından vurularak öldürülmüştü. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca suikasta ilişkin hazırlanan iddianamede sanıklar aralarında  Fetullah Gülen’in de bulunduğu sanıklar için "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "terör amaçlı tasarlayarak kasten öldürme" ve saldırıda yaralanan 3 kişiyi "terör amaçlı kasten öldürmeye teşebbüs etme" suçlarından cezalandırılması istenmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU